Nu scholen en bedrijven weer opengaan, is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor een hygiënisch veilige werk-, leer- en winkelruimte. Door te letten op hygiëne kan verspreiding van infectieziekten worden voorkomen.
Wie weer aan het werk of naar school gaat of weer gaat winkelen, wil zich veilig voelen. Wie na al die maanden weer werknemers, klanten of leerlingen mag ontvangen, wil dat veilig doen. Goed schoonmaken is belangrijker dan ooit. Het gaat om meer dan het verwijderen van zichtbaar vuil. “Wat schoon lijkt, is niet noodzakelijk ook hygiënisch schoon”, waarschuwt Chuchu Yu, beleidsmedewerker van de NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam en expert op het gebied van hygiënemaatregelen.
Besmetting voorkomen
Na ieder bezoek de hele winkel, klas, school of werkplek volledig reinigen, is praktisch gezien onmogelijk. Het is, om een veilige plek te bieden, ook niet nodig. Een goede hygiëne is niets meer of minder dan zorgen dat mensen gezond blijven door goed schoon te maken en te desinfecteren waar nodig om besmetting te voorkomen.
Let op kruisbesmetting
Er zijn over het algemeen negen situaties waarbij extra aandacht voor hygiëne noodzakelijk is: gebruikmaken van het toilet, niezen of de neus snuiten, voor een zieke huisgenoot zorgen, het bereiden van voedsel, afval weggooien, zorgen voor huisdieren, met de vingers eten, omgaan met vuil wasgoed en deurknoppen aanraken.
In coronatijd zijn daar een aantal aandachtspunten bijgekomen om kruisbesmetting te voorkomen. “Let op wat iemand aanraakt en maak dat schoon”, adviseert Yu. Bij een werkplek of op school gaat het onder meer om de stoelleuning, het tafelblad, het toetsenbord, de muis, lichtknopjes en de bedieningsknoppen van een koffiemachine of de lift. In een winkel komt daar bijvoorbeeld de pinautomaat bij. Ook dispensers van zeep of ontsmettende handgel, die met de hand bediend worden, moeten regelmatig worden gereinigd.
Standaardproducten vaak voldoende
Schoonmaakmiddelen die regulier al worden gebruikt, zijn over het algemeen prima bruikbaar. Als je bijvoorbeeld op iedere werkplek een pakje met vochtige schoonmaakdoekjes neerzet en de mensen voor vertrek hun eigen werkplek laat schoonmaken, dan is dat doorgaans afdoende.
Het gebruik van desinfectiemiddelen is alleen nodig in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld als iemand heeft overgegeven of als je weet dat iemand met bijvoorbeeld corona of een andere besmettelijke ziekte op een oppervlakte heeft geniest of geproest. De schoonmaakleverancier kan advies geven over het middelenpakket.
Neem je verantwoordelijkheid
Alle verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van extra schoonmaakwerkzaamheden bij de werkgever, de winkelmanager of de schoolleiding neerleggen, is niet redelijk. Mensen kunnen ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werkplek en hun gezondheid.
“Voorzie mensen van de middelen en kennis om hun handen te reinigen en hun omgeving hygiënisch te houden”, adviseert Yu.