De afgelopen twee jaar zijn we door de pandemie vaker onze handen gaan wassen. Een goede ontwikkeling, vindt Chuchu Yu, hygiënemanager bij de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ). Toch omvat een goede hygiëne veel meer dan dat. Om het infectieziekten zo moeilijk mogelijk te maken, roept hij mensen op om vaker stil te staan bij zowel persoonlijke- als omgevingshygiëne.
Chuchu Yu
Hygiënemanager bij de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ)
“Als het om persoonlijke hygiëne gaat, weten we allemaal wel dat we onze handen moeten wassen na toiletbezoek, of voor het eten. Maar we zijn ons er een stuk minder goed van bewust dat als je je telefoon tijdens het eten aanraakt, je alsnog ziektemakers binnen kunt krijgen”, vertelt Yu. “Dit is een voorbeeld van goede persoonlijke hygiëne, terwijl de omgevingshygiëne te wensen overlaat.”
Verslapping als mogelijk gevaar
Bovendien zijn we ons volgens Yu niet altijd bewust van waar mogelijke ziektemakers zitten: “Wij raden het mensen aan om de handen te wassen nadat ze vuile was in de wasmachine hebben gedaan. We wassen onze handen na toiletbezoek, waarom dan niet als je mogelijk een vieze onderbroek hebt aangeraakt?”, stelt hij.
Door de coronacrisis zijn we ons wel een stuk bewuster geworden van hygiëne, weet Yu. Hij hoopt dan ook dat we bepaalde nieuwe gewoontes niet langzaam kwijtraken. “We mogen weer meer en dat is fantastisch, maar doordat we niet meer zo vaak horen dat we bijvoorbeeld in onze elleboog moeten niezen, kan de klad erin komen, en dat is zonde.”
Eigen aandeel
Het was namelijk niet alleen tijdens de pandemie dat we met een goede hygiëne minder kans maakten om ziek te worden. Ook het ‘gewone’ verkoudheidsvirus ligt op de loer. “Zeker nu we weer vaker onder de mensen zijn. We ontmoeten elkaar in de kroeg en reizen weer naar het werk. Maar denk bijvoorbeeld ook aan voedselvergiftiging. Dat is relatief makkelijk te voorkomen met een goede hygiëne.”
Het advies van Yu luidt dan ook: “Was je handen zo vaak je kunt en desinfecteer waar mogelijk. Sta bovendien af en toe eens stil bij je omgevingshygiëne. Een vloer raak je niet zo vaak aan met je handen, maar je doet er toch goed aan deze zo nu en dan eens grondig te reinigen. Bovendien bescherm je met een goede hygiëne niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen.”