Heb jij vaak diarree of verstopping? Ben je onverklaarbaar moe en/of heb je een ijzertekort of toevallig last van aften of botontkalking? Deze, en andere (vage) klachten lijken niets met je buik te maken te hebben, maar kunnen wel degelijk een link hebben met coeliakie, de auto-immuunziekte waarbij je geen gluten kunt verdragen.
Coeliakie en glutensensitiviteit kunnen zich op elke leeftijd openbaren. Dat gebeurt vaker bij vrouwen dan bij mannen. Sommige mensen ondervinden echter nauwelijks of geen klachten. Dat wil niet zeggen dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de gezondheid. Van onbehandelde coeliakie weten we dat dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en medische complicaties.
Coeliakie komt vaker voor dan je denkt
In Nederland heeft ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie. De meeste mensen weten echter niet dat ze coeliakie hebben: de ziekte hoort tot de meest ondergediagnosticeerde ziekten. Naar schatting zijn er ongeveer 170.000 Nederlanders die deze ziekte hebben, maar ongeveer 30% van de mensen weet dat.
Omdat de auto-immuunziekte zich op veel verschillende manieren uit, kan een diagnose stellen lastig zijn. Soms worden ziekteverschijnselen verward met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of een tarwe-allergie. Of zelfs met stress of ouderdom.
Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte die uitgelokt wordt door de inname van gluten. Als iemand met coeliakie gluten eet, dan ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kunnen allerlei tekorten ontstaan, met alle gevolgen van dien.
Symptomenherkenning
Coeliakie kan zich overal in het lichaam uiten zoals in de huid, gewrichten en hersenen. Iemand die ziek is door het eten van gluten kan onder andere last hebben van diarree, verstopping, gewichtsverlies of juist overgewicht. De symptomen verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Voorbeelden hiervan zijn depressie, bloedarmoede en botontkalking.
Wanneer naar de huisarts?
Heb je vage of heftige buikklachten, diarree of juist verstopping, een opgeblazen gevoel of vaak een bolle buik? Ijzertekort, bloedarmoede of vermoeidheid die maar niet overgaat? Als je één of meerdere van deze symptomen herkent, kan dat erop duiden dat je mogelijk niet tegen gluten kan. Belangrijk is om niet met een glutenvrij dieet te starten voordat een arts heeft vastgesteld of er sprake is van coeliakie.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Je huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of de antistoffen tegen gluten verhoogd zijn. Het is daarom heel belangrijk om gluten te blijven eten om de diagnose te kunnen stellen.
Behandeling van coeliakie
Coeliakie is een chronische ziekte. Tegelijkertijd is het een ziekte die relatief makkelijk te behandelen is, namelijk door het volgen van een glutenvrij dieet. Om een glutenvrij dieet goed en gezond te volgen, is het verstandig om begeleiding te vragen van een diëtist die gespecialiseerd is in een glutenvrij dieet.
De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld. Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen.
Meer informatie
De Nederlandse Coeliakie Vereniging wil het leven van mensen met een glutenvrij dieet makkelijker maken. Dit doet de verenging door voorlichting, het vergemakkelijken van contact met anderen, belangenbehartiging, een speciaal diëtistennetwerk en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek. De NCV werkt er hard aan om vroegtijdige diagnosestelling te bevorderen. Kijk voor meer informatie op www.ncv.nl.
Wil je weten over de voordelen van lid worden van de NCV? Kijk dan op www.glutenvrij.nl/ledenvoordeel. Je kan ook een mailtje sturen naar [email protected] of bellen naar 035-6954002. Direct lid worden kan natuurlijk ook. Ga dan naar www.ncv.nl/ledenvoordeel.