Skip to main content
Home » Jouw Buik » Een gezonde vleesvervanger kiezen: hier wil je op letten
vleesvervangers

Een gezonde vleesvervanger kiezen: hier wil je op letten

Vroeger had je als vegetariër geen keuzestress. Als je geluk had kon je kiezen tussen een droge tofuburger en een vette kaasschijf. Tegenwoordig puilen de schappen uit van de vleesvervangers. Wat dacht je van een vegan burger of plantaardige gyros? Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Maar hoe gezond zijn deze vegetarische creaties eigenlijk? 

De opkomst van de vleesvervanger 

Steeds vaker kiezen mensen voor vegetarisch. Dat is op zich een goed teken, want rood en bewerkt vlees zijn niet erg gezond. Daarnaast kun je ook met een plantaardig voedingspatroon prima alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Mits je vlees op de juiste manier vervangt.  

Een misleidende naam 

Een vleesvervanger is een voedingsmiddel dat vlees vervangt. Dat klinkt simpel. Toch kan deze naam ook erg verwarrend zijn. Niet alle vleesvervangers zijn namelijk volwaardige vervangers. Vlees is rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Daarom is het belangrijk dat de vervanger niet alleen lijkt op vlees, maar ook dezelfde voedingsstoffen bevat. Helaas is dat niet altijd het geval.  

Natuurlijke vervangers 

Je kunt vlees op oneindig veel manieren vervangen. Zo bestaan er natuurlijke vleesvervangers zoals peulvruchten, eieren, noten en jackfruit. Het voordeel van deze natuurlijke producten is dat ze nauwelijks bewerkt zijn. Hierdoor ben je verzekerd van een flinke dosis vitaminen en mineralen en krijg je zo min mogelijk ongezonde toevoegingen binnen. Zoek je een natuurlijke en volwaardige vleesvervanger? Dan is je keuze een eitje. Letterlijk en figuurlijk. Eieren zitten namelijk boordevol eiwitten en bevatten ijzer, vitamine B1 en B12. Dat maakt ze (als enige in deze categorie) volwaardige vleesvervangers.  

Kant-en-klare vleesvervangers 

Deze productcategorie is inmiddels gigantisch. Zo zijn er kant-en-klare vleesvervangers op basis van soja-eiwit, peulvruchten, granen, kaas, noten, zaden, schimmels, algen en insecten. Al is deze laatste optie wat discutabel, gezien insecten immers ook dieren zijn.   

Kant-en-klare vleesvervangers worden vaak in een kwaad daglicht geplaatst. Dat is lang niet altijd terecht. Natuurlijk zijn er vervangers die je voor je gezondheid niet hoeft te eten. Deze zijn sterk bewerkt en bevatten ongezonde toevoegingen. Maar er zijn ook steeds meer vleesvervangers die hun naam waarmaken en vlees op een waardige manier vervangen. 

Zo kies je een gezonde vleesvervanger 

Zoek je een volwaardige vervanger? Zorg er dan voor dat je een product kiest dat rijk is aan eiwit (minimaal 10 gram per 100 gram), vrij is van toegevoegde suikers en weinig zout bevat (minder dan 1,5 gram per 100 gram). Daarnaast bevat een volwaardige vervanger idealiter vitamine B1, B12 en ijzer. Het kan best een zoektocht zijn om een product te vinden dat aan al deze voorwaarden voldoet. Kun je de eerste drie voorwaarden afvinken? Dan kun je in principe al stoppen met zoeken. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om je vleesvervanger te combineren met andere voeding die wel vitamine B1, B12 en/of ijzer bevat. Zo vervang je vlees alsnog op een volwaardige manier. 

Next article