Steeds meer mensen kunnen gluten maar moeilijk verdragen. Maar wat zijn gluten precies, en hoe kun je gezonde alternatieven vinden? Edith Goossens, eigenaresse van Lisa’s Choice vertelt over haar zoektocht.
Toen Edith’s dochter Lisa werd gediagnosticeerd met coeliakie, oftewel glutenintolerantie, begon de zoektocht naar smakelijk, glutenvrij eten: “Wij wilden solidair zijn en als hele gezin meedoen”, zegt Edith. “Maar dat was een behoorlijke puzzel. Vroeger zaten gluten alleen in brood. Maar met al dat fabrieksvoer van nu, krijgen we er steeds meer van binnen. Gluten zitten niet alleen in brood, maar ook in bijvoorbeeld drop, bouillon, koekjes, pizza, en zelfs in kruidenmixen. Je moet echt goed de labels checken.”
Wij wilden solidair zijn en als hele gezin meedoen maar dat was een behoorlijke puzzel
Mensen met coeliakie die tóch gluten binnenkrijgen, kunnen daar behoorlijk ziek van worden. Maar ook zonder allergie kun je glutensensitief zijn. Edith: “Ongeveer 1 op de 100 mensen is overgevoelig voor gluten. Ze kunnen verschillende klachten krijgen zoals buikpijn, hoofdpijn, overgewicht, depressie, botontkalking, spierpijn, jeuk of vermoeidheid.” Veel mensen ontdekken pas laat dat ze gevoelig zijn voor gluten. Edith: “Mensen van 40 of 50 jaar vertellen me dat ze eindelijk goed in hun vel zitten sinds ze gluten mijden. Ook merken we dat de glutendiscussie steeds serieuzer wordt genomen. Een goede ontwikkeling, want glutenintolerantie is een auto-immuunziekte en geen allergie die wel weer over gaat.”
Gezonde alternatieven
Gluten zijn eiwitten die de stevigheid en elasticiteit geven aan voeding. In vervangende producten wordt vaak iets toegevoegd, zoals maïs of rijstmeel, om de structuur te verbeteren. Toen Edith en haar gezin glutenvrij gingen eten, schrok ze hoe ongezond veel alternatieven waren: “Veel producten zaten vol additieven zoals E-nummers, suiker en zout. Ook waren ze vaak smakeloos. Ik dacht: dat moet toch beter kunnen?”
Veel producten zaten vol additieven zoals E-nummers, suiker en zout. Ook waren ze vaak smakeloos. Ik dacht: dat moet toch beter kunnen?
Edith besloot toen om samen met biologische bakkers zelf glutenvrije producten te maken. Inmiddels is Lisa’s Choice een serieus bedrijf: “We maken gezonde voeding voor elk moment van de dag beschikbaar voor iedereen, mét of zonder glutenintolerantie.” Lisa’s Choice gebruikt minder suiker en werkt met gezonde, vezelrijke ingrediënten zoals boekweit, gecertificeerde haver, tapiocameel en bruine rijstmeel. Edith: “Je kunt écht lekker en gezond eten zonder gluten. Sinds ik ook zelf mijn dieet heb aangepast, heb ik een stuk meer energie.”