Tien jaar geleden kreeg Marike van Oh My Pie! de diagnose coeliakie. Na jarenlange heftige buikpijn startte de zoektocht echter pas na de diagnose maar kijkt.
Een nieuwe manier van leven
“Na de diagnose coeliakie was gesteld en toen begon de zoektocht pas echt. Het acceptatieproces en het ontwikkelen van een nieuwe ‘way of life’. Ik wilde mijn leven voortzetten zoals ik dat altijd had gedaan. Ik dacht dat ik enkel met een glutenvrij eetpatroon geholpen zou zijn, dus kocht ik vervolgens allerlei glutenvrije producten en verdwenen de glutenrijke producten in de prullenbak. Gewapend met mijn nieuwe glutenvrije voer dacht ik de wereld met gemak te kunnen trotseren. Al snel kwam ik van een koude kermis thuis. Iedere dag at ik trouw mijn glutenvrije boterhammen, toverde ik een glutenvrije warme maaltijd op tafel en knaagde ik op rijstwafels of een glutenvrij biscuitje dat van ellende als Saharazand uit elkaar viel. Stap voor stap voelde ik mij iets beter, maar toch bleef de buikpijn aanwezig en voelde ik mij nog regelmatig als ‘een zeekoe op het droge’. Niet dat ik eruitzie als een zeekoe, maar zo voelt het op de momenten dat ik een enorm opgeblazen buik heb.”
“De buikpijn was intens, alsof er continu iemand met een mes in je buik aan het wroeten is. Het waren pijnscheuten die niet fijn zijn en waar geen paracetamol tegenop kan. Ik voelde mij een hoopje ellende. De artsen gaven aan dat het tijd nodig had. Ondertussen had ik het gevoel dat de dingen die mij gelukkig maakten in het leven langzaam tussen mijn vingers door glipten.”
Bang om de dag te trotseren
“Iedere dag was het weer een verrassing hoe ik mij zou voelen bij het opstaan. Pijn bepaalde mijn energielevel, mijn invulling van de dag en mijn gemoedstoestand. Ik ging op zoek naar antwoorden: waarom veranderde er niets? Waarom had ik nog steeds pijn, terwijl ik knetterhard mijn best deed om mijzelf goed te voelen? Sommigen zijn voor de diagnose coeliakie heel erg ziek en voelen zich na de start van een glutenvrij dieet al snel als herboren. Anderen hebben een hele lange herstelperiode nodig en weer anderen herstellen nooit helemaal.”
Iedere dag was het weer een verrassing hoe ik mij zou voelen bij het opstaan
Kennis is kracht
“Het is niets voor mij om bij de pakken neer te blijven zitten. Mijn kennis omtrent voeding en anatomie wilde ik verbreden, met name de orthomoleculaire geneeskunde had mijn interesse. Orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van geneeskunde die, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, natuurlijke middelen gebruikt bij de behandeling. Een reguliere behandeling kan daarom, in bijna alle gevallen, worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.”
“Naast de hulp van mensen om mij heen ging ik stap voor stap aan de slag in de keuken om te ontdekken op welke voeding ik zou reageren. Zo ben ik erachter gekomen dat glutenvrij eten ook echt een feestje kan zijn. Een lange tijd heb ik gedacht dat ik nooit meer echt zou kunnen genieten van lekker eten. Het tegendeel bleek echter waar. Als een kind zo blij ontdekte ik dat het maken van glutenvrije gerechten erg leuk kan zijn.”
Geen gluten, geen lactose en geen dierlijke producten
“Ik heb allerlei recepten ontdekt waar ik mij goed bij voel. Ik vind het nu dan ook een feestje om voor mezelf te koken en ook om mensen uit te nodigen. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik altijd glutenvrije tussendoortjes voor handen heb. Zo lukt het mij elke dag om goed voor mezelf te zorgen, regelmaat te houden en te genieten van heerlijke maaltijden. Ik kan eindeloos wegdromen bij het verzinnen van nieuwe smaakcombinaties, texturen en een interessante vormgeving van een baksel.”
“Nu tien jaar later kan ik zeggen dat ik de balans gevonden heb en dat ik heb geleerd om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en om deze ook serieus te nemen. Ondertussen heb ik van mijn passie, glutenvrij bakken, mijn werk gemaakt. Dagelijks inspireer ik met Oh My Pie! heel veel mensen online met de lekkerste glutenvrije recepten, schreef ik twee glutenvrije bakboeken én heb ik de Oh My Pie! Academy opgezet. Het geeft mij zoveel energie om mensen de mogelijkheden te laten zien in plaats van wat niet meer kan. Ik hoop mijn enthousiasme nog met heel veel mensen te kunnen en mogen delen.”
Meer informatie
Voor meer informatie over Marike of Oh My Pie! klik hier.