Skip to main content
Home » Jouw Buik » Probleem suikerhoudende frisdranken? Hoge snelheid, geen verzadiging, wel calorieën
Sponsored

Wie veel frisdranken drinkt, kan veel suiker binnen krijgen. Met grote gevolgen voor onze gezondheid. Over het algemeen weten we dat suiker niet goed is, toch blijft zoet heel aantrekkelijk. Wat wil en kan Vrumona daaraan doen? Een gesprek met Hester Duursema, corporate affairs & communicatie manager van de innovatieve frisdrankproducent en emeritus Professor Sensory Science & Eating Behavior van Wageningen Universiteit Kees de Graaf. 

Wie letterlijk de suikerklontjes in frisdranken wel eens in beeld gebracht heeft gezien, is zich vast rot geschrokken. Acht suikerklontjes in één enkel frisdrankje waren hierop geen uitzondering. Dat moest toch anders kunnen, vond frisdrankproducent Vrumona die de markt al in 1957 opschudde met de lancering een laagcalorisch drank. De innovatieve en maatschappelijk betrokken onderneming zet overduidelijk in op versnelling van de transitie naar suikervrij. “Zo hebben we sinds 2015 al 1,5 miljard suikerklontjes uit onze dranken weten te halen”, weet corporate affairs & communicatiemanager Duursema. “Nu is 64 procent van ons assortiment laagcalorisch, in 2025 moet dat 75 procent zijn.”

Omvang problematiek

En dat is heel hard nodig volgens professor Kees de Graaf. De emeritus hoogleraar van Wageningen University & Research werkt samen met veel private en publieke financiers op dit onderwerp. “Bij één op de twee volwassenen is er sprake van overgewicht en ook kinderen worden steeds zwaarder”, schetst hij het probleem. “Als we kijken naar wat er wetenschappelijk bewezen is, dan is de relatie vloeibare suikers en overgewicht onomstreden en het meest duidelijk. Het probleem met frisdrank is de snelheid waarmee we ze binnenkrijgen. Dit geldt overigens ook voor sappen. De calorieën komen binnen, maar dat nemen we niet waar. We raken er dus ook niet verzadigd van. Het gemak waarmee we met deze drankjes ongemerkt zoveel suikers binnenkrijgen, is dus een groot probleem.”

Reden te meer om juist als frisdrankproducent en gesteund met de onafhankelijke kennis van wetenschappers als De Graaf in te zetten op het gezonder maken van frisdranken. Wij willen consumenten onbezorgd laten genieten van frisdrank. En suikerreductie speelt daar een belangrijke rol bij. “Onze innovaties zijn laagcalorisch en we doen pilots met klanten om gasten te stimuleren om ook minder suiker te consumeren”, aldus Duursema. “Daarnaast blijven we bezig met het herformuleren van onze suikerhoudende dranken. Dat is nog best wel een uitdaging. Zo willen we zoveel mogelijk smaak behouden, maar dat is nog wel lastig omdat iedere vervangende zoetstof weer een andere smaakbalans kent.” 

Zoetstoffen 

Maar hoe goed zijn deze laagenergetische zoetstoffen als alternatief voor suiker eigenlijk? Daar hoeven we volgens de Professor Sensory Science & Eating Behavior gelukkig niet zo bang voor te zijn. “Er gaan soms onwaarheden rond over zoetstoffen, maar bij normaal gebruik zijn zoetstoffen als stevia, sucralose, cyclamaat en aspartaam gewoon veilig gebleken. Daarnaast horen we wel eens dat je lijf zoet zou herkennen en daarop regeert door meer insuline aan te maken. Maar dat is na veel degelijk en herhaald wetenschappelijk onderzoek onjuist gebleken. Net als het feit dat je lichaam zou wennen aan de hoge mate van zoetheid en we er daardoor steeds meer van zouden gaan eten. Gelukkig weten we nu dat dit allemaal niet klopt. Ook zoet verzadigt en raken we op een gegeven moment dus gewoon zat.” 

Dit is alle reden om nog een stapje harder te gaan. “We zijn zeker voorloper met onze ambitie, maar ook met de resultaten die we reeds geboekt hebben. Toch kan het ons niet hard genoeg gaan”, maakt Duursema duidelijk. “De transitie kan versneld worden als de overheid de huidige verbruiksbelasting (belasting op non-alcoholische dranken) suikergerelateerd en dus preventief werkend zou maken. Nu worden laagcalorische dranken evenveel belast als dranken met veel suiker. Hier gaat geen prikkel vanuit voor consumenten noch voor producenten. Een suikergerelateerde verbruiksbelasting wordt door het ministerie van Financiën wel onderzocht, maar het duurt allemaal zo lang. De maatschappelijk betrokken koploper in laagcalorische dranken kan niet wachten tot het zover is. En in de tussentijd? “Gaan we door met onze missie om gezond, goed en onbezorgd drinken mogelijk te maken voor iedereen.” 

Next article