Wil je kind, je huisgenoot of jijzelf een huisdier? Bedenk dan eerst goed of dit bij jou en misschien nog wel belangrijker bij jouw leefsituatie past. Bereid je dus goed voor! Zorg ervoor dat je als baasje de verantwoordelijkheid voor je nieuwe huisdier een dierenleven lang aan kan. Besef je goed waar je aan begint. In veel gevallen gaat dit goed, maar er zijn nog steeds (te veel) gevallen waarbij huisdieren op straat belanden of terechtkomen in het asiel.
Een huisdier is geen speeltje
Dikwijls ontstaan er problemen als huisdieren ondoordacht en om de verkeerde redenen worden aangeschaft. Schattige kitten gratis af te halen via Marktplaats.
Ouders die zwichten voor de smeekbedes van hun kinderen die zo graag een puppy willen. Of je lief een fluffig konijntje cadeau doen. Onvoorbereid een dier impulsief kopen, word je bovendien erg gemakkelijk gemaakt door de verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra.
Je gaat naar het tuincentrum voor een hark en je komt thuis met een hamster. Het gevolg is dat veel mensen zich te laat beseffen dat het houden van huisdieren een grote verantwoordelijkheid is die naast veel geluk en plezier ook veel tijd, geld, ruimte en energie kost.
Geen puppy voor je verjaardag
Een dier cadeau geven is daarom ook geen goed idee. De ontvanger wordt hierdoor opgezadeld met een grote verantwoordelijkheid waar hij of zij zich niet op heeft kunnen voorbereiden. Bovendien is een dier uitzoeken een ontzettend persoonlijke keuze.
3 tips om voorbereid een huisdier te kopen
Bedenk je goed waarom je een huisdier wil
Wat zijn je overwegingen om een huisdier te nemen? Wil je een hond om wandelingen mee te maken? Wil je een hamster omdat de kinderen zo graag een huisdier willen?
Wil je een dier dat je kunt knuffelen en aaien of wil je genieten van een mooi aquarium? Het antwoord maakt duidelijk of je de juiste beweegreden hebt voor het aanschaffen van een huisdier. Bovendien helpt het antwoord je om te bepalen welk dier bij je past.
Verdiep je in de diersoort
Wat heeft je huisdier nodig en wat zijn jouw mogelijkheden? Hoeveel tijd vraagt de verzorging? Heb je de ruimte die het dier nodig heeft? Is het een sociaal dier dat je niet alleen houdt, maar met soortgenoten?
Hoe oud kan een dier worden? Heb je gedacht aan de jaarlijkse maar ook onverwachte dierenartskosten? Als je goed weet waar je aan begint, kom je niet voor verassingen te staan.
Waar ga je het huisdier aanschaffen?
Natuurlijk ga je op zoek naar een betrouwbaar adres. Denk voor zowel een ouder als jong dier vooral ook aan een asiel of opvang.
Je kunt daar niet alleen voor honden en katten terecht maar er zijn ook veel gespecialiseerde opvangcentra voor konijnen en knaagdieren. Toch geen asieldier?
Zoek dan goed uit waar je op kunt letten om te bepalen of je met een betrouwbare verkopende partij te maken hebt. Ga er kijken, let bijvoorbeeld op de hygiëne en de omgang met de dieren en stel vragen.
Laat je niet verleiden door mooie advertenties, aanbiedingen of een schattig snoetje. Zorg dat je geen impulsaankoop doet.
Kijk voor meer informatie op de website van Sophia-Vereeniging.
Lees meer: Q&A met Piet Hellemans over de gezondheid van onze huisdieren.