In deze tijden, waarin we rekening houden met het coronavirus, kennen we de volgende must-do’s: 1,5 meter afstand houden, hoesten in je elleboog en vaker je handen wassen. Maar hoe zit het met onze thuisomgeving?
Peter Molenaar
Deskundige infectiepreventie
Kunnen we in onze eigen omgeving ook maatregelen treffen, zodat het virus zich niet verder verspreidt? Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie, kan het belang van hygiëne in je huis niet vaak genoeg benadrukken.
“Het is eigenlijk altijd belangrijk om een bepaalde hygiënestandaard te hanteren. Natuurlijk is het nu een actueel thema, maar mijn advies is: neem de juiste hygiënemaatregelen in acht, zowel tijdens als na de coronaperiode.”
Betekent dit dat we dagelijks uren moeten boenen, dweilen en afnemen?
Molenaar: “Nee, het is niet de bedoeling dat we doorslaan naar een overdreven smetvrees. Maar er zijn situaties, waarvan je je wel bewust moet zijn. De meeste mensen zullen denken, dat het toilet de meest onhygiënische plek in het huis is. Dat klopt niet: onze keuken is het minst hygiënisch.“
“We kennen de functie van het toilet gebruiken en daarom zorgen we op die plek voor de nodige schoonmaak. Maar na toiletgebruik is het belangrijk om je handen goed te wassen. Je kunt de rest van je huis namelijk ‘bezaaien’ met kwalijke bacteriën.”
Een standaardsituatie: na een bezoek aan het toilet loop je naar de keuken. Je opent de koelkast, haalt beleg eruit, opent een kastje om een bord en drinkbeker te pakken. Vervolgens open je de besteklade en maak je je lunch. Wanneer jouw handen dus niet schoon zijn, breng je die bacteriën naar verschillende plekken in de keuken. Zo simpel gaat dat.
“En dan heb ik het nog niet eens over het nuttigen van je lunch of ongemerkt aan je gezicht zitten. Handen wassen moet dus een essentieel onderdeel blijven van je dagelijkse hygiëne. Daarbij zijn je vingertoppen nog het allerbelangrijkste! Die gebruik je het meest en vormen dus ook een geliefde plek van bacteriën.”
Favoriete hangplekken voor bacteriën
In de keuken bevinden de meeste bacteriën zich op deze plekken: het aanrecht, kast- en ladeknoppen, hendels en kranen. Maar vergeet ook niet om het vaatdoekje dagelijks te vervangen. Dit zijn de zogenaamde contactpunten, die je meermalen per dag aanraakt.
Andere contactpunten in het huis zijn:
- Licht- en deurknoppen
- Stoelleuningen
- Tafels en bureaus
- Toetsenborden, computermuizen en afstandsbedieningen
- Toiletbril, doortrekknop en rolhouder
Deze bacteriebrandhaarden kun je het beste bestrijden door twee zaken: goed je handen wassen en regelmatig de contactpunten te reinigen met lauwwarm water en zeep of allesreiniger.
Molenaar: “Ga na welke plekken jij en je huisgenoten veel aanraken en richt je schoonmaak daarop. Zo kun je de meeste contactpunten hygiënisch onderhouden.”
En hoe zit het met het meest gebruikte voorwerp, ons mobieltje?
“Heel simpel: gebruik een microvezeldoekje zonder schoonmaakmiddel of desinfectiemiddel en blijf je handen op de juiste manier wassen. Op die manier verspreid je sowieso minder bacteriën.”