Vaccinaties voor kinderen en pubers, maar dan veel efficiënter, effectiever én pijnloos. Met de keramische vaccinpleisters met micronaaldjes is het toch écht mogelijk. “Zo komt het vaccin direct waar het zou moeten zijn, namelijk in het immuunsysteem”, vertelt Mike de Leeuw, CEO van MyLife Technologies in Leiden.
Het woord naaldjes gebruikt De Leeuw liever niet, want ze zijn zo klein dat ze je zenuwen niet raken en daarom niet als pijnlijk ervaren worden. “Het is een klein plat schijfje met micronaalden met daarop een plakkertje; het voelt werkelijk alsof je een pleister aanbrengt en verwijdert. Eén op de drie Nederlanders heeft in meer of mindere mate te maken met prikangst, dus deze innovatie is voor die groep goed nieuws.”
Een ander voordeel is dat de vaccins zo direct op de goede plek terechtkomen. “Net onder je opperhuid stroomt veel lymfevocht. Door het vaccin daar af te geven wordt het direct opgenomen door de juiste immuuncellen die vervolgens vanuit de lymfeklieren het immunisatieproces starten. Dit is veel efficiënter, in tegenstelling tot injecties met naalden in spieren, waar dat type immuuncellen normaal niet voorkomt.” Zo verwacht men dat de vaccindosis tot tien keer verminderd kan worden, wat een enorme besparing oplevert en waardoor men ook nieuwe vaccins veel sneller uit kan rollen onder de bevolking.
Vaccinpleister tegen HPV en meerdere vormen van kanker
Het humaan papilloma virus (HPV) en de jaarlijkse vaccinatie daartegen lijkt De Leeuw het perfecte startpunt voor de vaccinpleisters, en niet alleen in Nederland. HPV veroorzaakt wereldwijd verschillende ziektes die vooral worden overgedragen door seksueel contact, zoals genitale wratten, maar ook baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker. “Bij elkaar genomen is HPV verantwoordelijk voor jaarlijks vijf procent van alle nieuwe kankerpatiënten in Europa en de VS. Er is echter gewoon bescherming door vaccinatie beschikbaar. Die is het meest effectief als iemand het krijgt tussen de leeftijd van negen en vijftien jaar.” Dan hebben jongeren namelijk maar één of twee doses nodig voor een levenslange bescherming.
Na de 19 jaar zijn drie doses nodig en vanaf 25 jaar ieder half jaar. “Het is dus veel efficiënter om al voor of in de puberteit te vaccineren, liefst voor het eerste seksuele contact. Nu is de dekking onder jongvolwassenen in Nederland nog altijd te laag. Prikangst speelt daarbij een grote rol. Pubers blokkeren vaker bij prikangst dan volwassenen; een eenvoudige toediening van een lagere dosis met een pleister op de huid helpt dat te voorkomen.”
Opschalen
Met de eerste klinische studies heeft MyLife Technologies laten zien dat deze innovatie volledig veilig is en geen pijn doet. “De volgende stap is om voldoende immuunreactie voor o.a. HPV aan te tonen. Zo laten wij zien dat deze technologie meer kansen biedt dan de klassieke manier van vaccineren. We willen in het komend jaar 15 miljoen euro ophalen via investeerders, subsidies en schenkingen. Met die geldstroom kan deze fantastische innovatie binnen vijf jaar het nieuwe normaal worden, ook buiten de EU.”