Skip to main content
Home » Kind & Gezondheid » Voor of achterlopen is een fabel: ieder kind kent een eigen, juiste tempo
Sponsored

‘Kan jouw kindje al omrollen?’ Veel ouders voelen druk over de ontwikkeling van hun kind. Terwijl dat helemaal niet nodig is: “Ga vooral samen plezier maken. Dan komen die mijlpalen vanzelf.” 

Uit onderzoek van pedagogische experts van Fisher-Price® blijkt dat veel ouders zich zorgen maken of hun kind zich wel snel genoeg ontwikkelt. Ze vragen zich bijvoorbeeld af: het zoontje van mijn vriendin loopt al, waarom doet mijn kindje dat nog niet? Vervolgens gaan ouders Googelen. Veel informatie die online te vinden is, gaat over gemiddelden. Toch nemen veel ouders die informatie als leidraad om te bepalen wat ‘normaal’ is en wat niet. Maar liefst 86 procent van de ouders voelt stress over de ontwikkeling van hun kind en maakt zich zorgen: loopt mijn kind nu achter? Daarnaast ervaart 78 procent van de ouders druk vanuit social media, waarin influencers vaak een rooskleurig beeld schetsen van het leven met hun kind. Maar ieder kind ontwikkelt zich op z’n eigen tempo en dat is helemaal goed, zeggen de experts. 

Daarom is het belangrijk om anders tegen deze mijlpalen aan te kijken. Bij Fisher-Price®  wordt dan ook niet gesproken over milestones, maar over Smilestones™. Omdat al die verschillende ontwikkelingsfasen vooral leúk zijn om te door lopen – en geen bron van stress moeten zijn. Want de eerste paar jaar ontwikkelen kinderen zich heel snel. Ze leren ontzettend veel en ieder kind doorloopt de fases op zijn eigen tempo.  

Om welke mijlpalen gaat het dan precies?

Van 0 tot 6 maanden: baby ontdekt de wereld 

In de eerste zes maanden van het leven van een baby zijn de mijlpalen vooral gericht op zintuiglijke waarneming en basisbehoeften. Bijvoorbeeld als ze voor het eerst kleuren zien, hun emoties uiten als ze hongerig zijn of getroost moeten worden. Het kan best moeilijk en verwarrend zijn als je baby huilt, maar dat is nu eenmaal hun manier van communiceren. Door te troosten help je je kindje om z’n emoties te reguleren en te kalmeren. Dat kan met behulp van zachte muziek of witte ruis, of door je kindje te wiegen en zo de bewegingen van de baarmoeder na te bootsen. Speelgoed zoals een kalmerende knuffel of een babygym kunnen je hierbij helpen.


Van 6 tot 18 maanden: eerste woordjes en stapjes 

In deze fase gebeurt er veel op cognitief vlak: je kindje leert de eerste woordjes, gaat lopen en ontdekt de wereld op een nieuwe manier. Je kunt je baby hier goed bij helpen. Praat met je kind. Vertel en benoem alles om je heen, zodat ze de dingen die ze ervaren met hun zintuigen (zien, horen, aanraken) ook kunnen koppelen aan woorden en begrippen. Ook speelgoed dat lijkt op bekende voorwerpen helpt daarbij: zoals een speelgoed smartphone of een bus met poppetjes erin.

Van 1,5 tot 3 jaar: fantasiespel 

Tijdens de peuterfase ontwikkelen kindjes vriendschappen en beginnen ze met fantasiespel. Ze doen bijvoorbeeld alsof ze een telefoongesprek voeren, ze spelen doktertje of winkeltje. Ze ontdekken hoe de wereld werkt en hoe zij hier onderdeel van uitmaken. Als ouders kun je je kinderen aanmoedigen door speelgoed aan te bieden die hun creativiteit stimuleert.

Van 3 tot 5 jaar: volop verbeeldingskracht  

Jonge kleuters hebben een enorm rijke fantasie. Ze creëren hun eigen wereld! Dieren kunnen praten, een knuffel kan net zo goed een raceauto zijn en een stoel een piratenschip. Hier help je je kind vooral door zelf te laten verzinnen hoe ze speelgoed gebruiken. Dit is ook de leeftijd van emotionele verbinding met anderen. Tijdens afspraakjes leert je kind speelgoed delen en met andere kinderen samenspelen.

Ouders: wees lief voor jezelf 

Die eerste jaren gaat je kind enorm veel dingen voor het allereerst doen. Al die mijlpalen komen echt wel! Het belangrijkste is dat jij als ouder je kind emotioneel bijstaat. Het is jouw taak om al die ‘Smilestones™’ leuker en makkelijker te maken. Zónder druk of stress. Wij helpen daarbij met tips om die fases door te komen, vanaf begin 2024 lanceren we dit platform ook in Nederland. Zodat je op een ontspannen manier je kind kan helpen om de wereld te ontdekken.” 

Next article