Als je in je slaap niet genoeg lucht krijgt, zoals bij Sascha Grabon het geval is, ben je overdag vaak moe, prikkelbaar en ongeconcentreerd. Hier kunnen ademhalingsstoornissen aan ten grondslag liggen, zoals obstructief slaapapneu (OSA). Volgens onderzoek hebben zo’n 700.000 Nederlanders hier last van.1 Aan het woord zijn Sascha en Sophie Grabon over de impact van slaapapneu.
Sinds wanneer heb je last van obstructief slaapapneu en hoe kwam je daarachter?
“Eind 2015 zei mijn vrouw tegen me dat ik ’s nachts last had van ademstops, die duurden soms wel 30 seconden. Naar aanleiding daarvan ben ik langsgegaan bij een praktijk gericht op long- en slaapgeneeskunde. Ik kreeg een polygrafietest mee naar huis en die bracht afwijkingen aan het licht. Vervolgens moest ik voor verder onderzoek naar een slaaplab, voor een polysomnografie. Kort daarna werd in 2016 de diagnose slaapapneu gesteld”, vertelt Sascha.
Hoe beïnvloedt deze ziekte je alledaagse bestaan?
“Ik had nooit een uitgeslapen gevoel. Bovendien had ik last van ondraaglijke hoofdpijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Het kostte me ongelooflijk veel kracht om werk en privé te combineren. Ik heb heel lang met deze symptomen rondgelopen. Nu weet ik waar het door komt.”
Sophie, hoe heb jij de aandoening van je man beleefd?
“Jarenlang herhaalde ik het zinnetje ‘je snurkt’. Ik heb hierdoor zoveel nachten op de bank doorgebracht. Overdag had ik daardoor hetzelfde onuitgeslapen gevoel en dezelfde prikkelbaarheid. Maar toen veranderde de situatie. In plaats van het vervelende snurken, kregen we nu te maken met slaapapneu, een serieuze aandoening. In plaats van geïrriteerd te zijn, raakte ik steeds angstiger dat Sascha ineens zou stoppen met ademen, zonder dat ik iets zou merken.”
Sascha, wat vond jij het lastigste aan OSA?
“Vooral de angst om niet meer wakker te worden of om zo lang zonder adem te zitten dat er blijvende lichamelijke en psychische schade op zou treden. Ik startte daarom met CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure). Dat ik problemen zou ervaren met het beademingsmasker had ik niet verwacht. Ik kon het masker ’s nachts niet lang genoeg ophouden waardoor ik overdag nog steeds niet uitgerust was. De gedachte dat ik misschien de rest van mijn leven afhankelijk zou zijn van een beademingsmasker maakte me gek. Ik ging op zoek naar andere behandelmogelijkheden.”
Waarom sloeg de eerste behandeling niet aan?
“Na ongeveer 4,5 jaar een CPAP-masker gedragen te hebben werd er vastgesteld dat ik last heb van CPAP-falen. Al die jaren sliepen we met zijn drieën: mijn vrouw, het masker en ik. Dat werkte niet. Ondanks dat het feit dat ik meerdere maskers en toebehoren heb uitgeprobeerd bleven de bijwerkingen zoals reflux, het opgeblazen gevoel en de droge mond mij echt dwars zitten. Ik heb opnieuw een slaaponderzoek moeten ondergaan. Voor mij bleek een tongzenuwstimulator een goed alternatief te zijn. Met behulp van een geïmplanteerde pacemaker wordt de tongzenuw geprikkeld zodat de tong naar voren gaat als je ademhaalt. Door die beweging gaat de luchtweg weer open en komt er meer zuurstof binnen.”
Hoe gaat het nu ?
“Doordat ik beter slaap ben ik overdag meer uitgerust. Ik heb meer energie in mijn werk en om samen met mijn vrouw leuke dingen te doen. De dokter vertelde dat effectief behandelen van slaapapneu ook de risico’s op andere aandoeningen verlaagt”, vertelt Sascha opgelucht. Sophie voegt toe: “Sascha is lang op zoek geweest naar de juiste therapie, deze heeft hij nu gevonden. Daar zijn we blij mee, ik heb mijn man weer terug.”
Sascha, wat is jouw advies aan andere patiënten?
“Allereerst hoop ik meer bewustwording te creëren voor symptoomherkenning. Er lopen nog steeds veel onbehandelde patiënten rond. Daarnaast is goede voorlichting belangrijk. Door in gesprek te blijven met je behandelend arts kom je erachter welke therapie geschikt is voor jou. Dit is voor iedereen verschillend.”
Meer informatie
Voor meer informatie over obstructief slaapapneu, mogelijke behandeling en belangrijke veiligheidsaspecten, gaat u naar www.drukopdeknop.nl. Hier ziet u ook in welke klinieken bij u in de buurt een tongpacemaker kan worden aangebracht. U kunt ook bellen naar het volgende telefoonnummer: 0800-3434008.
1 Adam V Benjafield, PhD, Najib T Ayas, MD, et al. – Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnea: a literature-based analysis, The Lancet Respiratory Medicine 2019.