Wanneer spreken we van een ‘chronische ziekte’? Het woord chronisch betekent letterlijk “aanhoudend” of “langdurig”. Een chronische ziekte is dan ook een aandoening die voor langere tijd – vaak levenslang – blijft bestaan en meestal niet volledig te genezen is. Denk aan veelvoorkomende ziekten zoals COPD, hart- en vaatziekten (etalagebenen), en diabetes. Deze ziekten hebben niet alleen een blijvende invloed op de gezondheid, maar beïnvloeden ook het dagelijks leven en de algehele kwaliteit van leven.
De impact van chronische ziekten op iemands gezondheid is ingrijpend. Mensen met een chronische aandoening ervaren vaak lichamelijke beperkingen, terugkerende pijn of vermoeidheid en een verhoogd risico op bijkomende gezondheidsproblemen. Deze uitdagingen maken zelfredzaamheid soms moeilijker en kunnen leiden tot een verminderde mentale gezondheid door stress, angst en depressie. Chronische ziekten vereisen daarom een combinatie van medische behandeling, leefstijlinterventies en zorgondersteuning om de levenskwaliteit te waarborgen.
Feiten en cijfers over chronische ziekten in Nederland
Chronische ziekten vormen een aanzienlijke maatschappelijke uitdaging. In Nederland leeft momenteel ongeveer één op de drie mensen met een chronische aandoening. Als we mantelzorgers meerekenen hebben acht komma acht miljoen mensen dagelijks te maken met de impact van een chronische ziekte. Elk jaar krijgen één miljoen Nederlanders een diagnose van een chronische ziekte. Hart- en vaatziekten, diabetes, en chronische luchtwegaandoeningen zijn hierbij het meest voorkomend. Met een vergrijzende bevolking neemt het aantal mensen met chronische aandoeningen toe, wat de druk op de gezondheidszorg verder verhoogt. De totale kosten van aanhoudende pijn, inclusief gemiste werkuren (verletkosten), worden geschat op ongeveer twintig miljard euro. Dit bedrag omvat zowel zorgkosten als de economische gevolgen van verminderde productiviteit en werkuitval.
Innovaties in zorg voor chronische ziekten
De zorg voor chronische ziekten is volop in beweging, met nieuwe technologieën en samenwerkingen, die bijdragen aan betere ondersteuning en kwaliteit van leven voor patiënten. Vindbaarheid van de juiste expertise in de woonomgeving en blended care – een combinatie van fysieke en digitale zorg – maakt het mogelijk voor mensen om behandelingen en zelfmanagementtools vanuit huis te gebruiken. Een digitaal platform en een app helpen zo bijvoorbeeld om bij de juiste zorgverlener(s) terecht te komen en veel gestelde vragen beantwoord te krijgen gedurende een behandeltraject. Maar ook om de noodzakelijke medicatie op tijd in te nemen.
Het gebruik van gezondheidsdata en monitoring via wearables kan helpen om veranderingen in de gezondheid sneller te signaleren. Dit maakt het mogelijk om zorg tijdig aan te passen en verdere complicaties te voorkomen. Met deze hulp krijgen patiënten meer regie over hun gezondheid. Door deze zorg als leefstijlinterventies aan te bieden, zoals programma’s voor bewegen, voeding en valpreventie wordt deze preventieve zorg steeds meer geïntegreerd als aanvulling op medische behandelingen.
Een multidisciplinaire aanpak voor de toekomst
Binnen een netwerk kan met interdisciplinaire (bijvoorbeeld tussen fysiotherapeut, diëtiste, ergotherapeut) samenwerking de zorg steeds beter worden afgestemd op de unieke behoeften van de patiënt in zijn of haar directe woonomgeving. Zo ontstaat multidisciplinaire aanpak rond een persoonlijk, op maat gemaakt behandeltraject waarmee soms dure zorg in een ziekenhuis kan worden voorkomen. Innovaties en nieuwe behandelstrategieën helpen zo om de kwaliteit van leven van miljoenen Nederlanders met een chronische aandoening te verbeteren en de zorg toegankelijk, betaalbaar en toekomstbestendig te maken.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over chronische ziekten naar chronischzorgnet.nl – Chronisch ZorgNet is hét landelijk dekkende netwerk van zorgverleners met regionale focus, gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen. Bekijk ook patientjourneyapp.nl en digih.nl