Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2. Maar lang niet iedereen weet dat de ziekte ook op lange termijn tot flinke gezondheidsschade kan leiden. Regelmatige controles en leefstijladvies kunnen dan helpen.
Steeds meer mensen in Nederland krijgen diabetes type 2. Hoewel de ziekte goed te behandelen is, heeft het veel impact op het dagelijks leven. “Bij diabetes denken mensen vaak meteen aan medicatie,” vertelt Yvette van den Bosch, praktijkondersteuner en voorzitter van de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners bij de V&VN. “Toch is leefstijl ook altijd onderdeel van de behandeling.”
Schade aan organen
Bij diabetes type 2 produceert de alvleesklier te weinig insuline, of reageert het lichaam er minder goed op. “Dit zorgt ervoor dat de suiker onvoldoende wordt opgenomen door het lichaam,” legt Van den Bosch uit. “Bij langdurig hoge bloedsuikers ontstaat schade aan bijvoorbeeld je ogen, hart, nieren en gewrichten. Dat merk je misschien pas na tien of twintig jaar. Veel mensen vinden het lastig om zo ver vooruit te kijken.” Jaap Nijssen kreeg op zijn vijftigste de diagnose diabetes type 2. “Ik moest mijn leefstijl volledig omgooien. Ik weet nu: bami jaagt mijn bloedsuikers omhoog, een salade gaat goed.” Hij benadrukt hoe verraderlijk de ziekte is: “In het begin merk je vaak niks, maar het beïnvloedt je hele lichaam.” Jaap kreeg vorig jaar een hartinfarct. “Waarschijnlijk nevenschade van de diabetes.”
Steeds meer patiënten
Van den Bosch ziet de impact van de ziekte op de zorg. “Toen ik begon met mijn werk hadden we 100 diabetespatiënten in de praktijk. Nu zijn dat er 500. Daarnaast zien we complexere zorg, zoals combinaties van diabetes met hart- en vaatziekten of COPD. Dit komt vooral door onze ongezonde leefomgeving: weinig beweging, veel zitten en overal bewerkt voedsel.”
Preventie is daarom cruciaal. “Maatregelen zoals een suikertax zijn hard nodig,” vindt Van den Bosch. Diabetes is een ziekte die blijvend invloed heeft op je leven. Nijssen werkt sinds zijn diagnose continu aan zijn leefstijl: “Ik wandel meer, ga naar de sportschool en eet gezonder. Het is lastig, overal liggen verleidingen op de loer. Maar je moet wel.”
Hulp bij de huisarts
Gelukkig hoeven patiënten het niet alleen te doen. “De praktijkondersteuner geeft persoonlijke begeleiding,” zegt Van den Bosch. “De jaarlijkse controles zijn belangrijk om vroegtijdig problemen op te sporen. We bouwen een band op met patiënten en geven realistisch leefstijladvies dat bij hen past.” Nijssen waardeert dat persoonlijke contact: “Na mijn hartinfarct kreeg ik niet alleen een lichamelijke, maar ook een mentale dreun. Het is fijn dat ik voor mijn controles bij dezelfde persoon terechtkan.” Meer bewustwording over diabetes is nodig, vindt Nijssen. “Net zoals op sigaretten, moeten we mensen eigenlijk waarschuwen: diabetes is een sluipmoordenaar.”
Meer informatie
Ga voor meer informatie naar venvn.nl – V&VN is met 105.000 leden de grootste beroepsvereniging van Nederland. V&VN is er voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
NL-14951