Voor mannen kan het een uitdaging zijn om met gezondheidsklachten en emoties om te gaan, mede door maatschappelijke verwachtingen over “mannelijkheid.” Vaak stellen zij doktersbezoeken uit of praten ze liever niet over hun klachten, waardoor velen in stilte worstelen en te laat hulp zoeken. Om hier verandering in te brengen, lanceert Movember – een stichting voor mannengezondheid – elk jaar in november een wereldwijde campagne. Mannen worden aangemoedigd om hun snor te laten groeien om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheid en zelfmoordpreventie. De organisatie zet zich in voor het financieren en zichtbaar maken van de wereldwijde gezondheidscrisis bij mannen en doorbreekt zo de traditionele opvatting dat mannen altijd sterk en zelfredzaam moeten zijn.
Levensverwachting
Nederlandse mannen leven gemiddeld zo’n drie jaar korter dan vrouwen, vaak door voorkombare redenen. Vorig jaar kregen bijna 15.000 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker, een stijging van 30% ten opzichte van een decennium geleden. Ook het aantal diagnoses van teelbalkanker is de afgelopen tien jaar met 25% gestegen. Teelbalkanker is de meest voorkomende kankervorm bij jonge mannen, maar is goed te genezen bij vroege detectie. Meer dan 95% van de diagnoses volgt op gevestigde behandelingen met positieve uitkomsten, hoewel een kleine groep mannen minder goed afkomt. Daarom is er behoefte aan meer ondersteuning voor hen tijdens de diagnose en behandeling, zodat ze een gezond leven na kanker kunnen leiden.
Dr. Paul Kil, uroloog en medisch directeur van Andros Clinics, het grootste diagnostische prostaankankercentrum in Nederland benadrukt het belang van tijdig een arts bezoeken: “Van prostaatkanker merk je in het begin meestal niets. Daardoor ontdekken veel mannen een agressieve prostaatkanker te laat om er nog van te kunnen genezen. Met een eenvoudig bloedonderzoek kan prostaatkanker echter vroegtijdig worden opgespoord zodat het wél op tijd kan worden behandeld. Maar veel 50+ mannen weten niet dat ze zelf bij hun huisarts kunnen vragen om een PSA-bepaling, bijvoorbeeld als ze toch al bloed laten prikken om hun cholesterol te meten. Je wordt dus niet uitgenodigd om je PSA te laten meten. Mannen moeten zelf actie ondernemen. Als het PSA te hoog is, kan dat door prostaatkanker komen, maar ook door andere prostaatproblemen.”
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mannen het vaak moeilijk vinden om over hun mentale en fysieke gezondheid te praten en dat zij bij mentale gezondheidsuitdagingen vaak minder snel hulp inschakelen dan vrouwen. Mede hierdoor overlijden er jaarlijks gemiddeld drie mannen per dag in Nederland door zelfdoding. Deze cijfers onderstrepen het belang van meer aandacht voor de mentale gezondheid van mannen en het stimuleren van open gesprekken hierover. Movember startte 21 jaar geleden als lokaal initiatief in Australië en is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. De Movember Foundation ondersteunt inmiddels meer dan 1.300 projecten op het gebied van onderzoek en ondersteuning. Met de iconische snor als ijsbreker moedigt Movember open gesprekken aan over mannengezondheid en het doorbreken van traditionele ideeën over mannelijkheid.
– In Nederland ligt de levensverwachting van mannen 3 jaar lager dan van vrouwen, wereldwijd is dit verschil 5 jaar.
– In Nederland nemen gemiddeld 3 mannen per dag hun eigen leven. Bij mannen komt zelfdoding circa 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen.
– In 2023 kregen 14.561 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker. Jaarlijks overlijden circa 3.000 mannen, zo’n acht mannen per dag aan deze ziekte.
– In 2023 kregen 913 Nederlandse mannen de diagnose teelbalkanker. Het is de meest voorkomende ziekte onder jonge mannen. Circa 22 mannen stierven hieraan.
Meer informatie
We zijn de toonaangevende liefdadigheidsinstelling die zich inzet om de gezondheid van de man te veranderen. We weten wat mannen nodig hebben – en wat niet. Prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheidsproblemen en de preventie van zelfmoord – we pakken het allemaal aan. Klik hier voor meer informatie.
*Cijfers IKNL.nl en CBS