Kniedistractie veelbelovend alternatief voor knieprothese bij jongere mensen
Kniedistractie is een veelbelovend alternatief voor een knieprothese bij vroegtijdige knieslijtage. Om dit vergoed te krijgen, is grootschaliger onderzoek echter nodig. Voor de GODIVA-studie zoeken UMC Utrecht en zijn partners daarom 1200 mensen jonger dan 66 jaar met ernstige knieartrose.
Orthopedisch chirurg Roel Custers van UMC Utrecht is gespecialiseerd in de knie en signaleert steeds vaker kraakbeenproblemen bij jonge mensen. “Als al het andere zoals fysiotherapie dan niet meer werkte, was een knieprothese vaak de enige oplossing. Toch laten alle protheseregisters wereldwijd zien dat dit juist bij jonge mensen niet levenslang effectief is. Hoe jonger de persoon hoe eerder iemand een revisieoperatie nodig heeft”, aldus Custers over de vaak grotere ingreep die weinig effectief is.
Kniedistractie: minder pijn en klachten, meer kraakbeen
Om juist die jongere mensen toch effectief te behandelen, is een kniedistractie een veelbelovend alternatief. “Voor 6 weken plaatsen we een frame om de knie heen die beide uiteinden van het kniegewricht uit elkaar houdt om ruimte te maken in het gewricht. Door de veren in het frame verandert bovendien de druk in de gewrichtsvloeistof als de patiënt beweegt. We zien dat klachten en pijn hierdoor verminderen, maar ook dat het kraakbeen zich herstelt waardoor een prothese uitgesteld of zelfs voorkomen kan worden.”
Precies zoals bij Bas Aarsen gebeurde. Met 33 jaar had hij al zoveel klachten en pijn dat dit hem ernstig beperkte. Vanwege zijn jonge leeftijd werd knieprothese echter afgeraden en kreeg Aarsen in 2018 een kniedistractie. “Dit betekende wel een langer en intensiever natraject met in het begin meer pijn dan bij een prothese. Ik kon mijn knie 6 weken niet buigen, dus traplopen, aankleden en zitten… dat kon niet. Nadat het frame eraf ging, moest ik nog revalideren. Maar het is het meer dan waard geweest. Mijn kraakbeen bleek voldoende hersteld. Het blijft een zwakke plek, maar de ontsteking, dikte, pijn en bewegingsbeperking? Het is allemaal weg en ik kan alles weer.”
Nog geen vergoeding, grootschalige GODIVA-studie nodig
Hoewel kniedistractie veelbelovend is, vergoedt de basisverzekering nog niks omdat er grootschaliger onderzoek nodig is. “Daarom vergelijken we in de GODIVA-studie de effectiviteit van kniedistractie bij 600 patiënten met die van knieprothese bij 600 andere patiënten”, weet kniespecialist Custers. “Alle mensen met ernstige knieartrose onder de 66 jaar kunnen hieraan meedoen. Zodra de effectiviteit dan voldoende is bewezen, wordt het vergoed.”