Skip to main content
Home » Leven met een chronische ziekte » Jicht? Meten is weten
Sponsored

Heb je jicht en regelmatig last van gewrichtsontstekingen? Dan ken je de (extreme) pijn en het ongemak al te goed. Gelukkig kun je hier meer grip op krijgen, dankzij een handige thuistest. Twee artsen lichten toe.

Jicht is een vorm van ontstekingsreuma. Een chronische aandoening die plotselinge en pijnlijke ontstekingen kan veroorzaken, vooral in de voeten. “Soms zijn die aanvallen zo erg dat een patiënt niet meer kan staan of lopen”, verklaart reumatoloog Marcel Flendrie van de Maartenskliniek. “Dat is extreem pijnlijk. En daarmee stopt het niet. Jichtaanvallen vergroten ook nog eens het risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.”

Medicatie beter afstemmen

De boosdoener achter deze aanvallen? Een te hoge urinezuurwaarde in het lichaam. Inzicht in deze waardes is dan ook essentieel. “Door regelmatig het urinezuur te meten, kun je medicatie beter afstemmen. Waardoor aanvallen op de lange termijn worden voorkomen”, aldus dr. Flendrie. “Door zelf te meten zie je bovendien direct of de behandeling werkt of niet. Dat geeft vertrouwen en motiveert om medicatie goed te blijven gebruiken.”


Zelf thuis testen

Gelukkig kunnen jichtpatiënten sinds kort zélf hun waardes testen. En wel met een zogenaamde Point-Of-Care test (onder meer verkrijgbaar via Diatrust.nl, uw apotheek of webshop). Na een instructie in het ziekenhuis of de huisartsenpost kun je daarmee aan de slag. “Eén keer per maand doe je een vingerprik en breng je een druppel bloed op een teststrip”, legt huisarts Reinout Vriesendorp uit. “Binnen een paar seconden laat het apparaatje je urinezuurwaarde zien, die je kunt bespreken met jouw arts.” Dr. Flendrie vult aan: “Patiënten van de Maartenskliniek zetten hun waardes in ons online patiëntenportaal. Vervolgens krijgen zij digitaal advies over de juiste dosering medicijnen.”

Patiënt heeft meer regie

De thuistests zijn van grote meerwaarde, menen de artsen. “Weten hoe je erbij staat, werkt motiverend voor jou als patiënt. Het geeft een gevoel van regie”, aldus huisarts Vriesendorp. “Je krijgt meer grip op je jicht, maar ook meer vertrouwen in je eigen rol in de behandeling.” Reumatoloog Flendrie vult aan: “Ook krijg je meer inzicht over wat leefstijl met je waardes doen. Ook scheelt thuismeten veel bezoekjes aan het lab en het ziekenhuis. Een pluspunt gezien de druk op de zorg. Bovendien heb je voor slechts enkele tientjes een Point-Of-Care test in huis, wat uiteindelijk goedkoper is dan herhaalde ziekenhuisbezoeken. Ik zie het thuistesten echt als een win-win-win!”


Marcel Flendrie

Reumatoloog Maartenskliniek


Reinout Vriesendorp

Huisarts

Next article