‘Zo pakken we ook veel andere klachten, risico’s en problemen aan’
Eén op de twee Nederlanders kampt met overgewicht en 16% zelfs met ernstig overgewicht, dus obesitas. De chronische ziekte obesitas is een groot maatschappelijk probleem, want het leidt tot aanzienlijke gezondheidsrisico’s én hoge zorgkosten. Daarom is iedere behandeling bij obesitaskliniek Vitalys duurzaam, zorgvuldig én met als doel een blijvend gezond gewicht.
Met zoveel gevolgen is het geen wonder dat Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) obesitas sinds 2022 als chronische ziekte ziet. “Leefstijlfactoren zoals ongezonde voeding kunnen daartoe leiden”, legt Wouter Vening, chirurg bij Vitalys, Kliniek tegen overgewicht en onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate, uit. “Maar ook psychische invloeden, stress, sociaaleconomische omstandigheden, medicijngebruik, hormonale afwijkingen en genetische aanleg spelen een rol. Wat we vroeger zagen als oplosbaar probleem, blijkt steeds meer iets te zijn wat blijvende aandacht en zorg nodig heeft.”
Gevolgen die verder gaan dan gewicht
Overgewicht en obesitas kunnen immers weer heel veel andere gezondheidsproblemen veroorzaken. “Denk aan diabetes, slaapapneu, gewrichtsklachten, maar ook bepaalde typen kanker, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, psychische klachten en zelfs onvruchtbaarheid”, waarschuwt de chirurg. “Met een goede behandeling van obesitas behandel je dus ook veel andere (chronische) ziekten.”
Reden dat Vitalys de ernstige aandoening dan ook chronisch en deskundig aanpakt. “Hoe ernstiger het overgewicht hoe ingrijpender de interventie om tot een blijvend gezond gewicht te komen. Bij lagere BMI’s zou afvalmedicatie nog een oplossing kunnen bieden. Bij een BMI vanaf 35, met een bijkomende aandoening, of een BMI van 40 of hoger, is een maagverkleinende operatie de meest duurzame oplossing. Zo zien we bij een gastric bypass al direct na de operatie effect op diabetes. Maar ook alle andere bijkomende klachten nemen op langere termijn af.”
Geen quick fix, maar levenslange aandacht
Hoewel operaties bij hogere BMI’s veelal doeltreffend zijn, benadrukt Vening een maagverkleinende operatie zoals een gastric bypass of sleeve vooral niet als een quick fix te zien. “De operatie is een zeer ingrijpende behandeling, waar mensen hun leefstijl blijvend op moeten aanpassen. Door de operatie verliest men in de eerste 1 tot 2 jaar gemiddeld 30% van het totale gewicht. Daarna moet de patiënt het zelf onderhouden.”
Patiënten staan er niet alleen voor. “Vitalys zorgt voor professionele begeleiding voor en na de operatie. Het hele begeleidingstraject duurt 5 jaar. Men wordt goed voorbereid op de operatie en ook de nazorg met leefstijlinterventie en medische controles krijgt veel aandacht. De begeleiding vindt onder andere in groepsverband en door middel van een speciaal ontwikkelde app plaats. Zo kan er laagdrempelig contact zijn bij terugval en problemen, ook op langere termijn. Obesitas blijft een levenslange uitdaging, maar met de juiste behandeling en begeleiding maken we blijvende verandering mogelijk.”
Wouter Vening
Chirurg Vitalys