Continu pijn? Dan is reguliere pijnmedicatie vaak noodzakelijk. Maar wist je dat er ook andere opties zijn? Hoofdredacteur Eugène Mathijssen van Stichting Bewegen zonder Pijn geeft tekst en uitleg.
Eugène, wanneer spreken we van chronische pijn?
“Als de pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden. Bij artrose – waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt – hebben veel mensen last van chronische pijn. Maar ook bij vele andere aandoeningen komt chronische pijn voor. Denk aan andere soorten van reuma, osteoporose en hart- en vaatziekten. Maar ook bij bekkeninstabiliteit, fibromyalgie, hypermobiliteit, rugklachten en vele andere aandoeningen hebben mensen vaak langdurige pijnklachten. Al met al dus een behoorlijke groep patiënten.”
Wat is de impact van chronische pijn?
“Groot. Het vreet energie, zowel fysiek en mentaal. Altijd maar pijn hebben kan je leven echt behoorlijk beperken. Het kan een grote invloed hebben op slapen, werk, het uitvoeren van hobby’s, enzovoorts. Wat het ook zo lastig maakt, is dat je chronische pijn niet aan de buitenkant ziet. Maar het is er wél. Het gevaar op sociaal isolement dreigt vaak. Zeker ook omdat patiënten met chronische pijn vanuit hun omgeving vaak tegen een muur van onbegrip lopen.”
Continu pijn hebben vreet energie, zowel fysiek en mentaal en heeft een grote impact op je leven.
Welke behandelmogelijkheden zijn er?
“Bij chronische pijn richt de behandeling zich vooral op symptoombestrijding. Je begint vaak met paracetamol, wat in veel gevallen aangevuld wordt met de zogenaamde NSAID’s als ibuprofen, naproxen, diclofenac, enzovoorts. Indien dat niet helpt, volgt er vaak zwaardere medicatie. Een belangrijke kanttekening: pijnstillers werken doorgaans snel en ook goed, maar ze kennen – zeker als je ze langdurig gebruikt – ook bijwerkingen. Denk aan (heftige) maag- en darmklachten. Op die manier vervang je het ene probleem met een ander probleem. Hierdoor komen patiënten met chronische pijn vaak met hun rug tegen de muur te staan.”
Welke alternatieven zijn er?
“Als reguliere pijnmedicatie niet helpt of ongeschikt voor je is, zou je eens natuurlijke ontstekingsremmers kunnen proberen. Zo worden er bij artrose goede resultaten behaald met een vloeibare combinatie van groenlipmossel, curcumine en/of zwarte besblad. Ook gember, salie en tijm hebben deze eigenschappen. Daarnaast kun je ook eens kijken naar alternatieve geneeswijzen en bijvoorbeeld acupunctuur kunnen proberen.”
Zijn er nog andere mogelijkheden?
“Fysio- en manuele therapie kan uitkomst bieden. Ook kun je terecht bij de pijnpoli in het ziekenhuis. Hier wordt chronische pijn onderzocht en op maat behandeld. Bijvoorbeeld met pijnstillers, fysiotherapie of een zenuwbehandeling. Ook zijn er speciale pijnprogramma’s, waarbij je beter leert omgaan met dagelijkse pijn. Door anders naar pijn te leren kijken, kun je het vaak beter behandelen. Mindset kan een hoop doen!”
Door anders naar pijn te leren kijken, kun je het vaak beter handelen.
Voor meer informatie
Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over Stichting Bewegen zonder Pijn.