Een snelle opsporing van huidkanker vergroot niet alleen de kans op herstel, het zorgt in veel gevallen ook dat de behandeling relatief simpel kan zijn.
Marc Nahuys is dermatoloog en behandelt mensen met huidkanker. Hij benadrukt het belang van zelfonderzoek: “Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Gelukkig zijn de meeste vormen niet erg agressief. Er zijn echter wel soorten die meer risico’s met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld het melanoom die kan ontstaan in een moedervlek. Deze kan ongemerkt flink groeien en uitzaaien en daarom is het belangrijk deze vroegtijdig op te sporen.” Toch ziet Nahuys met name in deze tijd dat mensen niet graag aankloppen voor hulp. “Vanwege corona zijn mensen voorzichtiger geworden om naar de huisarts te gaan. Maar het is belangrijk dat mensen zich tóch melden.”
Plotselinge veranderingen
Wanneer is een plek verdacht? “Het gaat om een stukje huid dat zich anders gedraagt”, vertelt Nahuys. “Die plek gaat opvallen omdat die steeds weer bloedt of jeukt. Het lijkt op een wondje dat maar niet geneest.” Verder is het belangrijk om moedervlekken in de gaten te houden: “Het is normaal dat er in de loop van je leven moedervlekken bijkomen of dat ze een beetje veranderen. Maar het gaat dus om die plotselinge veranderingen in korte tijd. Gaat een moedervlek jeuken, bloeden, verandert het van kleur of wordt de moedervlek groter? Dan moet je in actie komen.” Zonlicht speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van huidkanker. “Vaak zie je dat kanker ontstaat op de gebieden die aan de zon worden blootgesteld, maar dat hoeft zeker niet per se. Het kan eigenlijk overal op het lichaam voorkomen”, aldus Nahuys.
Let op een stuk huid dat zich plotseling anders gedraagt
Behandelopties
Voor huidkanker zijn er verschillende behandelopties. “De behandeling hangt af van het stadium waarin de kanker zich bevindt. Naar mate een melanoom in een meer vergevorderd stadium wordt ontdekt, hoe gecompliceerder de behandeling is en hoe slechter de vooruitzichten zijn. Gelukkig zijn er wel steeds betere technieken, zoals de Mohs-chirurgie waarbij vormen van huidkanker in het gelaat wordt verwijderd. Tijdens de ingreep wordt de wond direct onder de microscoop gecontroleerd om te zien of we echt alles weg hebben gehaald. Dat maakt de behandeling effectiever en sneller.”
Bij zorgen is het belangrijk dat mensen zich melden
Wacht niet af
Helaas stellen veel mensen de gang naar de zorg uit. Nahuys: “Mensen zijn vaak bang om slecht nieuws te krijgen, terwijl in veel gevallen huidkanker goed te behandelen is. En dan geldt: hoe eerder je erbij bent hoe beter de kans op herstel en hoe korter de behandeling is. Soms kijken mensen enorm op tegen een doktersbezoek, maar dan blijkt dat de afwijking eenvoudig met een zalfje of stikstof weg te halen is. Huidkanker moet je beschouwen als een serieuze aandoening, maar door het vroeg te ontdekken is het vaak goed te genezen.”