Chris Doomernik is nu zo’n vijf jaar directeur bij Health Valley, een innovatienetwerk in Life Science & Health. Ze noemt het de leukste baan die ze ooit heeft gehad. “Als spin in het web van zorginnovatie zorgen we dat de juiste partijen samenkomen. Dat is werk met concrete resultaten en het is dankbaar werk. We willen immers allemaal gezond en gelukkig ouder worden.”
Innovatieve oplossingen en trends
Door haar werk weet Chris als geen ander wat de nieuwste innovatieve oplossingen en trends in de zorg zijn. Chris: “Er zijn opvallende ontwikkelingen. Zorg is een onderwerp van alledag geworden, niet meer alleen als je ziek bent. Daarom zie je overal meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Bewegen, alcoholvrije maanden, relatie tussen voeding en allergieën, mindfulness. Er is veel meer bewustzijn en preventie is minstens even belangrijk als genezing. Innovatie speelt daarin een grote rol. Smartwatches, calorieën- en stappentellers, slaapanalyses, noem het maar op.”
Dit soort persoonlijke monitoring past goed bij het personaliseren van de zorg. “Eén medicijn kan op tien mensen evenzoveel verschillende uitwerkingen hebben. Big data, genetische informatie en Artificial Intelligence zorgen voor een individueel behandelplan. Daarnaast is er veel meer uitwisseling in de zorgketen. Jouw huisarts staat zo goed met het ziekenhuis in contact dat je routinechecks ook daar kunt uitvoeren. Dicht bij huis, wel zo fijn. Zelfs vanaf de bank met de tablet en speciale apparatuur om zelfmonitoring uit te voeren. Het resultaat is dat je alleen bij een specialist komt als dat echt nodig is. Dat helpt tegen monsterlijke wachtlijsten èn kosten.”
Partijen samenbrengen
“Het is niet meer van deze tijd dat iedereen zelf opnieuw het wiel gaat uitvinden; om vooruit te komen moeten we samenwerken. Omdat wij partijen samenbrengen zien we verrassende projecten ontstaan. Een samenwerking tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en InMotion VR, bijvoorbeeld. Zij ontwikkelden een pilot in de fysiotherapie voor mensen met chronische nek- en rugklachten. Vaak hebben die cliënten bewegingsangst, soms onbewust. Oefeningen verlopen stroef en de klachten verbeteren niet. Nu is er een virtual reality-bril die de patiënt afleidt en bewegingsoefeningen uitstippelt. De behandelaar kijkt mee en past de oefening ter plekke aan.”
“Een ander project waarvan ik ga stralen, is RoboSculpt. Eindhoven Medical Robotics en het Radboudumc ontwierpen samen robotica om het rotsbeen achter het oor te openen. Dit is nodig om schedelbasischirurgie uit te voeren. Riskant precisiewerk dat voorheen handmatig gedaan werd, urenlang in opperste concentratie. Dan moet de operatie nog beginnen. Dankzij de robot duurt deze ingreep minder lang en is het minder belastend voor de patiënt én de chirurg. Die laatste kan dan tot hogere leeftijd doorwerken. Met projecten als deze staan we echt in de operatiekamer van de toekomst.”
“Dan nog een heel ander voorbeeld van zorginnovatie: OZOverbindzorg. Een platform dat de patiënt centraal zet in het netwerk van zijn zorgaanbieders. Iedereen is op de hoogte van de status en voortgang van de gezondheidssituatie, in de eerste plaats de patiënt. Ook dat is vernieuwend en ook dat maakt verschil voor patiënten en zorgaanbieders. De sleutelwoorden voor alle veranderingen, ontwikkelingen en innovaties blijven verbinding en samenwerking. Daarmee gaan we een gezonde toekomst tegemoet.”