Onze lucht is onuitputtelijk, maar aan de kwaliteit van zowel binnen- als buitenlucht valt nog het een en ander te verbeteren. Hoe kunnen wij dat in Nederland realiseren?
Tim Beuker
Adviseur Binnenmilieu
Luchtkwaliteit is belangrijk, juíst binnen. Tim Beuker is binnenmilieu adviseur bij BBA Binnenmilieu. Beuker: “Binnenmilieu is een mooi woord voor de combinatie van temperatuur, luchtkwaliteit, licht en geluid en akoestiek.” Over het algemeen is het best goed gesteld met onze binnenluchtkwaliteit, maar het kan ook zeker beter, ook op kantoor.
Toch staan veel mensen hier niet altijd bij stil. Beuker: “Lucht is onzichtbaar. Behalve als het niet lekker ruikt, wanneer je collega een currymaaltijd heeft gegeten bijvoorbeeld, merken we het op, maar chemische stoffen ruiken we vaak niet. We ervaren ze wel: klachten over ‘droge lucht’, zoals geïrriteerde ogen, worden veroorzaakt door deze verontreinigingen in de binnenlucht.
Omdat de lucht ‘droog’ aanvoelt aan de ogen, denken we echter dat het komt door te weinig vocht in de lucht, niet aan luchtverontreiniging. We ervaren de luchtkwaliteit indirect, waardoor er niet snel geïnvesteerd wordt in een goede luchtkwaliteit. Luchtkwaliteit is wat dat betreft echt een ondergeschoven kindje.”
Onzichtbare boosdoeners
Ook de chemische boosdoeners die de lucht vervuilen zijn onzichtbaar. De lucht op kantoor wordt vaak ongezond gemaakt door kantoorapparatuur, stoffen die afkomstig zijn uit de vloerbedekking en het meubilair. Beuker: “Beruchte emmissierijke materialen zijn bijvoorbeeld spaanplaat, verf en gietvloer. Maar ook uit een bank en een bureau kunnen chemische emissies vrij komen.
Je zou kunnen zeggen dat er met name bij alle materialen die vloeibare chemicaliën – zoals lijm- bevatten een risico bestaat op het vrijkomen van chemische emissies. Idealiter worden dergelijke materialen dan ook getest en alleen gebruikt als ze niet teveel chemische stoffen uitstoten (=emissie-arm). Ook kunnen we over het algemeen stellen dat hoe langer materialen bestaan hoe meer schadelijke stoffen eruit zijn verdampt.”
Luchtkwaliteit is wat dat betreft echt een ondergeschoven kindje.
Natuurlijk wil iedereen het liefste een emissie-arm kantoorgebouw, maar het streven daarnaar in Nederland valt nog weleens tegen. Dat heeft ook met een stukje bewustzijn en regelgeving te maken. In Duitsland is het bijvoorbeeld bij wet verplicht gesteld dat bouwmaterialen emissie-arm moeten zijn, in Frankrijk wordt bij ieder bouwmateriaal weergegeven hoeveel emissies eruit vrij komen zodat je een bewuste keuze kan maken voor gezonde materialen.
Klachten
Korte termijneffecten van een niet optimale luchtkwaliteit zijn volgens Beuker irritatieklachten zoals geïrriteerde ogen, een geïrriteerde neus en zelfs astmatische klachten. Andere klachten hebben meer te maken met de beleving van de lucht. Denk bijvoorbeeld aan klachten over bedompte lucht of geurklachten. Lange termijn blootstelling aan verontreinigingen in de binnenlucht zoals fijnstof verhogen de kans om op latere leeftijd chronische ziekten als hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
Oplossingen
Volgens Beuker is meer ventilatie zeker een oplossing op het moment dat er een nieuw kantoor in de maak is. Bij het vervangen van meubels raadt hij aan om te kiezen voor emissie-arme varianten. Emissie-arme materialen zijn herkenbaar aan een emissiekeurmerk zoals het Franse A+ VOC label, AgBB of Greenguard Gold.
Betreft het een bestaand gebouw waar werknemers klachten hebben over te droge lucht, dan adviseert hij om te controleren of de luchtkanalen en filters schoon zijn. Zit het kantoor langs de snelweg? Beuker: “Zorg er dan voor dat de gevel voldoende luchtdicht is en er goede filters zijn geïnstalleerd om het fijnstof buiten te houden.” Het is zo belangrijk dat je van dag tot dag je werk goed kan doen in een gezonde werkomgeving, en een goede binnenluchtkwaliteit is daar één van de belangrijkste ingrediënten voor.”