Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Besins Healthcare
Frank Klok (51) kreeg drie jaar geleden ernstige gezondheidsklachten. Onderzoek toonde aan dat zijn lichaam geen testosteron meer aanmaakte.
“Ik was altijd een heel sportieve man met lichamelijk veeleisend werk en een druk sociaal leven. Maar beetje bij beetje werd dat minder. Op het eind was ik na het opstaan al zo moe dat ik het liefst gelijk weer in bed kroop. Ik was chagrijnig, had nergens zin in, kon me niet goed meer concentreren en voelde mij steeds somberder. Waar ik vroeger onvermoeibaar was, werd ik nu al moe bij alleen al de gedachte aan een stukje wandelen.”
Ik wist niet eens dat hormoondeficiëntie bestond
“Via een kennis kwam ik terecht op de website van een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van testosteron deficiëntie. Hier vulde ik een online vragenlijst in. De laagste score die je kon behalen was 17 en de hoogste, de slechtste uitkomst, 81. Deze test heb ik drie keer gedaan en telkens behaalde ik een resultaat tussen de 60 en 65 punten. Op dat moment wist ik dat er echt iets heel erg mis was.”
“Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder testosteron aan. In sommige gevallen daalt het testosteronlevel dusdanig ver dat dit moet worden aangepast. Dit kan door middel van het smeren van een gel, het inspuiten van een injectie of het innemen van een tablet. Bij mij was de aanmaak nihil. Voor de rest van mijn leven moet ik iedere week testosteron toegediend krijgen.”
Schaam je niet en ga naar je huisarts. Er is iets aan te doen
“Daar ben ik overigens enorm blij mee. Een paar jaar geleden gaf ik mijn leven een krappe vier en nu een ruime negen. Ik voel me weer fantastisch. Op mijn werk gaat het uitstekend. Zonder moeite doe ik weer drie keer per week aan crossfit. De somberheid is volledig verdwenen. Waar ik mij voor de behandeling een hoogbejaarde voelde, heb ik nu weer de levenslust en energie van een jonge god.”
“Ik ben enorm blij dat de juiste diagnose is gesteld. De meeste huisartsen hebben geen idee wat te doen als iemand met deze klachten op hun spreekuur komt. Somberheid en moeheid wordt dan al snel geassocieerd met een depressie of een midlifecrisis. Terwijl het gaat om een hormoontekort. Je moet echt zelf aan de bel trekken en je bloed laten testen!”