Soms kan het gebeuren dat tanden en kiezen verloren gaan. Door tandbederf, een ongeval of ontstekingen van het tandvlees. Een kroon, brugconstructie of een kunstgebit op implantaten kunnen dan goede mogelijkheden zijn. Tandarts-Implantoloog Bart Polder vertelt hoe dit in zijn werk gaat.
Bart Polder
Tandarts-Implantoloog
Polder wist al op de middelbare school dat hij tandarts wilde worden. Na het afstuderen als tandarts in Nijmegen, nam Polder in 1984 met zijn echtgenote een algemene praktijk in Emmeloord over. Vanaf 2002 houdt hij zich uitsluitend bezig met implantologie en orthodontie.
Schroef
“Als implantoloog ben ik gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten (kunstwortels) in de kaak,” vertelt Polder. “Implantaten zijn niets meer dan schroeven, die vastgroeien in het kaakbot. Na het vastgroeien in het kaakbot vormen ze een nieuwe basis en houvast voor een kroon, brug, volledige of een gedeeltelijke kunstgebit.” Met een kroon op een implantaat kun je een ontbrekende tand of kies vervangen. De kroon wordt op het implantaat vastgezet, waardoor functie en uiterlijk van de oorspronkelijke tand of kies wordt hersteld.
“In mijn praktijk krijg ik vaak patiënten doorgestuurd waarbij er een tand is afgebroken door een ongeval of op andere wijze verloren is gegaan. Ook komt het voor dat een of meerdere tanden niet zijn aangelegd met als gevolg dat de patiënt moeite met kauwen heeft of een groot esthetisch probleem heeft.”
Differentiatie implantoloog
Een erkend implantoloog is een tandarts of kaakchirurg die zich aantoonbaar heeft toegelegd op het gebied van orale implantologie. Voor het verkrijgen en het behouden van hun erkenning moeten erkende implantologen voldoen aan diverse eisen en volgen zij jaarlijks bij- en nascholing. Zij zijn opgenomen in het register voor implantologen, dat wordt beheerd door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) waar Polder voorzitter van is.
“De moderne tandheelkundige implantaten zijn alweer meer dan vijftig jaar geleden geplaatst. Toen gebeurde dat nog in een hele strakke setting in het ziekenhuis. Sindsdien heeft de implantologie een enorme ontwikkeling en vlucht genomen. In Nederland worden nu ongeveer 180.000 implantaten per jaar geplaatst . Tegenwoordig is er veel meer nadruk komen te liggen op de esthetiek van behandelingen, omdat mensen meer over hebben voor hun uiterlijk.
Vele tandartsen in Nederland houden zich op diverse niveaus bezig met implantaten. Erkende implantologen bieden alles aan: van eenvoudige behandelingen tot uitgebreide chirurgische en esthetisch complexe ingrepen. In Nederland zijn inmiddels driehonderd erkende implantologen. Het is geen grote beroepsgroep, omdat registratie veel investeringen vraagt aan bij- en nascholing en de bereidheid om regelmatig getoetst te worden.”
Voorspelbaarheid
Voordat een implantaat gezet kan worden, moet er worden gekeken of het technisch nodig is. Zo heb je voldoende bot en tandvlees nodig. Als dit niet het geval is, moet dit eerst worden aangebracht. Daarnaast dient de mondgezondheid in orde zijn, dus geen tandvleesontsteking. Het zetten van een implantaat is een uitgebreide, kostbare behandeling die niet altijd door de zorgverzekeraars wordt vergoed.
Polder ziet de toekomst van implantologie positief tegemoet. Dankzij de ontwikkeling van de techniek neemt de voorspelbaarheid van behandelingen steeds meer toe en kan een accurate planning worden gemaakt. “Die combinatie van techniek en mensen helpen, spreekt mij erg aan in mijn vak. Ik vind het mooi om te zien dat er bijvoorbeeld een behandelconcept in Nederland is ontwikkeld genaamd ‘Meteen door’, waarbij patiënten met een afgebroken tand nog dezelfde dag de praktijk verlaten met een implantaat voorzien van tijdelijke kroon na het verwijderen van de wortelresten. Hierdoor hoeven ze niet maanden met een allerlei tijdelijke voorzieningen in hun mond rond te lopen.”
Optimale zorg versus kosten
Hoe specifieker en lastiger de behandeling is, hoe duurder. Dat wringt soms met hoe zorgverzekeraars tegen behandelingen aankijken. “Tandartsen zijn doeners en willen hun patiënten optimale zorg bieden. Wij letten op de kwaliteit van de behandeling en willen in goed overleg met de patiënt kunnen kiezen welke behandeling, procedure en implantaat het beste is. Voor iemand met een allergie kan een implantaat van zirkonium een goede optie zijn, maar deze implantaten zijn erg kostbaar. Het is vervelend als patiënten door de hoge kosten niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.”