Skip to main content
Home » Mond & Gezondheid » Mond als spiegel van het lichaam
Mondzorg

Mond als spiegel van het lichaam

Close-upfoto van lachende jonge vrouw
Close-upfoto van lachende jonge vrouw
Foto: Lesly Juarez via Unsplash

“Een gezonde mond en een gezond lichaam gaan samen”, zegt Hendrike van Drie, parodontoloog, implantoloog en tandarts in Maastricht. “Is er in de mond van de patiënt iets mis, dan kan dat wijzen op een ziekte of aandoening.”

avatar

Hendrike van Drie

Parodontoloog, implantoloog en tandarts

“Toen ik dertig jaar geleden afstudeerde, was er nog niet zoveel kennis over dit onderwerp en waren er nog niet zulke verfijnde meettechnieken als nu”, aldus Van Drie. “Maar toen al waren er aanwijzingen dat er een verband is tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid. Ik wijdde er mijn scriptie aan. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er een relatie is tussen tandvleesontsteking en diabetes. Bij tandvleesontsteking is er ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.”

“Er is aangetoond dat er een verband is tussen tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap en een verhoogde kans op vroeggeboorte”, vervolgt Van Drie. “Men denkt ook dat er een verband is tussen tandvleesontsteking en sommige reumatische aandoeningen. Er is zelfs vastgesteld dat er een relatie is met een longontsteking op oudere leeftijd, doordat mensen zich verslikken en bacteriën vanuit de mond in de longen komen.”

Waakhond

Het is dan ook niet vreemd dat de tandarts anno 2016 een rol heeft die verder reikt dan alleen de mondzorg. Van Drie: “Als tandarts kijk je behalve naar de tanden en kiezen ook naar slijmvliesafwijkingen en naar de tong.  Een droge mond of rare tong kan bijvoorbeeld wijzen op diabetes. Er kunnen ook andere symptomen zijn van een aandoening of ziekte.”

Van Drie draagt uit dat haar beroepsgroep bij uitstek geschikt is om als waakhond op te treden. “Wij zijn de enige beroepsgroep die de patiënt hun leven lang ten minste één keer per jaar ziet, ook gezonde mensen. Voor zowel de individuele patiënt als voor de volksgezondheid is het van belang dat wij naast mondproblemen ook andere gezondheidsproblemen signaleren.”

“Overigens geldt die verantwoordelijkheid om verder te kijken dan het eigen domein ook omgekeerd. We hebben een afspraak met de Vereniging van Diabetesverpleegkundigen dat zij als beroepsgroep ook goed op de mond letten en mensen zonodig adviseren naar de tandarts of huisarts te gaan.”

Diabetes en ontstoken tandvlees

Het verband tussen mondzorg en algemene gezondheid wordt nog duidelijker als je weet wat de mogelijke gevolgen zijn van tandvleesontsteking. Van Drie: “Bacteriën kunnen via het tandvlees in de bloedvaten terechtkomen en problemen veroorzaken, zoals bij diabetes en hart- en vaatziekten. We weten uit studies dat medicijnen tegen suikerziekte beter werken als eerst het ontstoken tandvlees is genezen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat bij zwangere vrouwen die voor tandvleesontsteking zijn behandeld het aantal te vroeg geboren kinderen lager is. Daarom is het zo belangrijk dat diabetesverpleegkundigen, maar ook huisartsen en thuiszorgmedewerkers, zich bewust zijn van de risico’s van tandvleesontsteking.”

Wat kunnen mensen zelf doen? “Gezonde voeding”, antwoordt Van Drie. “Twee keer per dag de tanden poetsen. En minimaal één keer per dag ook goed schoonmaken tussen de tanden. Daarnaast is het belangrijk om je tandarts op de hoogte te houden van je gezondheidstatus. Heb je bijvoorbeeld diabetes, meld dat dan, zodat de tandarts daarmee rekening kan houden bij de behandeling.”

Weet wat je eet

“Mijn motto is: weet wat je eet en drinkt. Allerlei producten bevatten suikers die tandbederf kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden, maar ook koolzuurhoudende dranken en sportdrankjes. Meestal bevatten ze verborgen suikers, maar dat staat niet altijd expliciet op de verpakking. Ook zure producten bevatten vaak suikers.”

“Tandartsen lobbyen nu in Europa om het gebruik van suiker terug te brengen”, besluit Van Drie. “Zo zouden reclames voor producten met veel suiker aan banden gelegd moeten worden. Ook moet er duidelijker informatie over suiker op de productetiketten. Uiteindelijk is het devies: weet wat je eet. Het is belangrijk voor de mond, maar ook voor je totale lichaam en algemene gezondheid.”

Tip voor goede mondgezondheid

Eet gezond en pas op voor verborgen suikers. Poets twee keer per dag je gebit en maak dagelijks goed schoon tussen de tanden en kiezen. Volg de adviezen op van de tandarts en mondhygiënist. Vaak is dat maatwerk. De één moet vooral meer poetsen, de ander intensief interdentaal reinigen. Meer informatie op www.allesoverhetgebit.nl.

Next article