Skip to main content
Home » Obesitas & Overgewicht » Innovatief zorgpad helpt obesitaspatiënten langer en gezonder te leven
Sponsored

15 procent van volwassen Nederlanders kampt met obesitas. Ernstig overgewicht brengt serieuze gezondheidsrisico´s met zich mee. Bariatrisch chirurg Pim van Rutte en obesitaspatiënt Tamara vertellen hoe een innovatieve behandeling helpt langer en gezonder te leven. 

Zoals veel obesitaspatiënten vocht Tamara al jaren tegen haar overgewicht. In 2023 trok ze aan de bel. Tamara: “De huisarts vertelde me dat behandeling in de buurt van mijn woonplaats, in het zuiden van het land, niet mogelijk was, maar dat het zorgpad Obesitas van het Obesitas Centrum Amsterdam (OCA) en Ksyos uitkomst kon bieden.”  

Het behandeltraject

Van Rutte vertelt over het zorgpad. “Daarmee optimaliseren we de volledige obesitaszorg; in het voor-, behandel- en nazorgtraject. Dat doen we door zorg in het voor- en nazorgtraject af te stemmen op de behoeften van de patiënt en waar mogelijk te digitaliseren, en door de maagverkleining in dagbehandeling aan te bieden.” 

“Door een uitvoerig voorbereidingstraject, waarin de patiënt comfortabel in de thuisomgeving via de Ksyos-app alle benodigde informatie tot zich kan nemen, weet de patiënt op de operatiedag precies wat er van hem of haar verwacht wordt. Na de behandeling kunnen patiënten in veel gevallen dezelfde dag naar huis, mits ze in de buurt wonen. Anders blijven ze overnachten en gaan ze de volgende dag naar huis.”  

Lange revalidatie is niet meer nodig. Tamara: “Na mijn behandeling werd ik gelijk gevraagd om te bewegen. De dag erna mocht ik vloeibaar eten consumeren. Dit versnelde het herstel. Inmiddels, twee weken later, ben ik weer aan het werk.” 

Nu zit Tamara in het nazorgtraject. “Via de app heb ik structureel persoonlijk contact met zorgprofessionals. Ik geef mijn voortgang door en krijg passend advies. Met vragen kan ik altijd bij iemand terecht. Dit traject duurt vijf jaar.” Van Rutte vult aan: “Nazorg is zo belangrijk. Patiënten moeten niet na behandeling aan hun lot overgelaten worden. We moeten patiënten helpen om duurzaam gewicht te verliezen.” 

Stigma’s doorbreken

De chirurg stipt een belangrijk punt aan. “Obesitas is een ziekte. Mensen kunnen er vaak niks aan doen. We moeten ze helpen. Stigma’s rondom obesitas moeten we doorbreken.” Tamara merkt daarnaast dat mensen vaak bang zijn voor een ingrijpende operatie als een maagverkleining, maar Van Rutte benadrukt dat met de juiste selectie en voorbereiding de risico’s klein zijn.  

Persoonlijk, hybride en efficiënt 

Tamara kon geholpen worden, zelfs al woonde ze niet in de buurt. “Door de hybride aanpak hoefde ik alleen voor de medische screening en behandeling naar het OCA te komen.” Van Rutte: “Dat is een van de voordelen van digitalisering van zorg. Via de app bieden we daarnaast op maat zorg aan. Iedere patiënt is anders. Verder helpt het om efficiënter om te gaan met zorgpersoneel en middelen. Bovenal helpen we zo meer obesitaspatiënten gezonder en langer te leven.”

Pim van Rutte 

Bariatrisch chirurg

Next article