In 2017 kreeg Natasja Wijling een maagverkleining. Net als vele anderen kampte ook zij met obesitas. Na haar operatie kwam Natasja in contact met Ömrüm Aydin, arts bij het toenmalige MC Slotervaart.
Tijdens haar PhD naar obesitas kwam Aydin tot de conclusie dat er geen patiëntenvereniging was voor mensen met overgewicht. Zij richtte de Nederlandse Vereniging voor Overgewicht & Obesitas (NVOO) op, zodat gelijkgestemde met elkaar in contact kunnen komen.
Oorzaken variëren
“Leefstijl is een groot onderdeel in obesitas, maar er zijn meer factoren betrokken. Factoren als genetisch aanleg, hormonen, stress, stemming en medicatie gecombineerd in een obesogene leefomgeving kunnen bijdragen. Bij genetische aanleg, kan het zijn dat mensen geen verzadigingsgevoel ervaren met continue honger. Stresshormonen kunnen een negatieve invloed hebben op je stofwisseling en cognitie, waardoor we sneller aankomen en moeilijker afvallen. Dit is relevant in onze huidige (stressvolle) samenleving.
Harde maatschappij
Onze maatschappij is obesogeen, dit betekent dat het makkelijker is om overgewicht te krijgen, dan om slank te blijven. “Met continue aanbod aan voedsel en financiële voordeel om ongezond te eten” vertelt Aydin. Wegens een gebrek aan goede informatie kiezen mensen vaak voor een crashdieet of andere ongezonde afvalmethodes. Deze diëten kunnen je stofwisseling beschadigen waardoor je uiteindelijk meer aankomt dan je startgewicht was. Het welbekende jojo-effect. “We leven in een harde maatschappij. Er hangt een enorm stigma met onbegrip rondom overgewicht.”
Ik heb voor een maagverkleining gekozen. Maar ik schaamde me en wilde niet dat mensen uit het dorp het zouden weten
Stigma’s
“Mensen met overgewicht zijn lui, hebben geen discipline en zijn niet aantrekkelijk.” Dit zijn vooroordelen die Natasja Wijling haar hele leven achtervolgen. Ze is sinds haar tiende te zwaar en moest van haar moeder op dieet. Na al die pogingen tot afvallen, was Wijling vijftig kilo te zwaar tegen de tijd dat ze 42 was. “Ik ging niet meer naar de huisarts, want die begon steeds over mijn gewicht. Totdat we erachter kwamen dat ik diabetes type 2 had.”
De huisarts stelde twee scenario’s voor: óf ze moest de rest van haar leven medicatie slikken óf ze moest afvallen en dat kon met een maagverkleining. “Ik heb voor een maagverkleining gekozen. Maar ik schaamde me en wilde niet dat mensen uit het dorp het zouden weten.”
Lotgenoten
Wijling wilde voor haar operatie in contact komen met lotgenoten die al een maagverkleining hadden gehad, zodat ze eens naar hun ervaringen kon vragen. Ze probeerde het via haar huisarts, maar die mocht deze informatie niet met haar delen. “Dat was frustrerend, want je zit met veel vragen en het is fijn om met een ervaringsdeskundige daarover te praten.”
Na haar operatie werd Wijling lid van een Facebookgroep van het ziekenhuis. Zo kwam ze toch in contact met een andere moeder uit het dorp. “Het was heel fijn om met iemand in contact te zijn die door hetzelfde traject ging.” Toen Aydin haar vroeg om bestuurslid te worden van de vereniging NVOO zei Wijling volmondig, ja. Door de NVOO wordt de ziekte obesitas bespreekbaar gemaakt en dat is enorm belangrijk.” legt Wijling uit.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over de Nederlandse Vereniging Voor Overgewicht & Obesitas naar nvoo.nl
Ömrüm Aydin
Arts Amsterdam UMC en Bestuurslid NVOO
Fotocredits: Mike van Bemmelen
Natasja Wijling
Ervaringsdeskundige en Bestuurslid NVOO
Fotocredits: Mike van Bemmelen