Skip to main content
Home » Obesitas & Overgewicht » Te dik, eigen schuld, dikke bult? 7 x (on)waarheden
Leven met een chronische ziekte

Te dik, eigen schuld, dikke bult? 7 x (on)waarheden

1. Obesitas een ziekte.

WAAR. Al jaren geleden is obesitas door de WHO en de Gezondheidsraad erkend als een officiële ziekte. Het is namelijk een chronische aandoening van ziek buikvet – en vetweefsel is een orgaan. Bij te veel (buik)vet wordt het weefsel ziek, wat leidt tot ontstekingen elders in het lichaam. Dat maakt je vatbaarder voor andere ziektes. Zo kan een hoge mate van overgewicht leiden tot meer dan 200 andere aandoeningen, waaronder diverse soorten kanker.

2. Overgewicht en obesitas zijn een epidemie in Nederland.

WAAR. Momenteel heeft de helft van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Prognoses laten zien dat dat dit percentage in 2040 richting de 60 procent kan gaan, als er niks veranderd qua aanpak. Ook het aantal Nederlanders met obesitas stijgt. In 2023 had zo’n 16 procent van de twintigplussers obesitas, aldus het CBS. Daarmee is deze chronische aandoening de afgelopen 40 jaar verdrievoudigd. 

3. De gezondheidsrisico’s van obesitas en overgewicht worden bepaald door de BMI.

NIET WAAR.Of je bij overgewicht en obesitas een gezondheidsrisico loopt, wordt vooral bepaald door de buikomvang en de aanwezigheid van een andere ziekte. Een te grote buikomvang is een teken dat het lichaam ziek vetweefsel bevat. Het betekent namelijk dat er een stapeling van vetmassa in je lijf zit. Een ongezonde buikomvang bij vrouwen is 88 centimeter of meer, bij mannen vanaf 102 cm. 

4. Het is je ‘eigen schuld, dikke bult’ als je te dik bent.

NIET WAAR.Niet alleen weinig beweging en overmatig en ongezond eten zorgen voor overgewicht. Verschillende factoren kunnen een rol spelen. Zoals het gebruik van medicijnen, chronische stress en te weinig slaap. Ook mentale, sociale en financiële problemen kunnen van invloed zijn. En wat te denken van onderliggende ziekte(s)? Eveneens van invloed op ons gewicht: de omgeving waarin we werken, opgroeien en leven.

5. Het kan in je genen zitten om (zwaar) overgewicht te krijgen. 

WAAR. Zo’n 40 tot 70 procent van ons lichaamsgewicht is genetisch bepaald. Een deel van de mensen is dus veel gevoeliger voor overgewicht dan anderen. Zij zullen er altijd harder aan moeten werken om gezond te blijven. Op www.checkoorzakenovergwicht.nl staat een handige vragenlijst, zodat duidelijk wordt wat de mogelijke oorzaken zijn van je overgewicht. Met de uitkomst van de test kun je naar je huisarts. Die kan op www.behandelovergewicht.nl bekijken welke behandeling passend is. 

6. Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is de enige manier om van overgewicht af te komen.

NIET WAAR.Een GLI is één van de opties die er zijn om overgewicht aan te pakken. Tijdens dit programma helpt een coach om jouw leefstijl te optimaliseren, passend bij jouw situatie. Om met een GLI een zo’n optimaal effect te behalen, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar alle oorzaken van je overgewicht. (Dus ook naast je leefstijl.) Ook hier biedt de vragenlijst op www.checkoorzakenovergwicht.nl uitkomst. 

7. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij overgewicht en obesitas. 

WAAR. In de landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’ staat aangegeven welke hulp en behandeling op welk moment kan worden ingezet. Hierbij is maatwerk essentieel. Verder heeft Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) samen met zeven gemeenten het ‘Basismodel Netwerkaanpak voor volwassenen met overgewicht en obesitas’ ontwikkeld. Zo kunnen gemeenten op lokaal of regionaal niveau beter passende zorg en ondersteuning organiseren. Check www.aanpakovergewicht.nl voor meer informatie.

Next article