Wanneer je in verwachting bent van je eerste kindje, komt er ontzettend veel op je af. Luiers verschonen, haartjes wassen, nageltjes vijlen; het kleine, kwetsbare lichaam van je baby heeft veel verzorging nodig en is daarbij helemaal van jou afhankelijk. Wij geven tips waar je als kersverse ouder op moet letten.
1. Luier verschonen
Het meest voorkomende ritueel: luiers verschonen. Het ziet er makkelijk uit, maar het kan best lastig zijn, vooral wanneer je kindje erg bewegelijk is. Voorkom een hoop gedoe door voortijdig alle spullen klaar te leggen. Denk hierbij aan een aankleedkussen, schone luier, billendoekjes, babyzalf en eventuele schone kleertjes.
Maak de romper los en stroop deze op, zodat deze niet vies wordt. Dit is het moment open de luier en kijk voorzichtig wat de schade is. Leg de nieuwe luier vast open neer en til het onderlijfje van je baby op. Veeg altijd van voor naar achter af en gebruik hiervoor billendoekjes. Tip: vergeet niet de liezen, daar blijft nog wel eens wat viezigheid achter. Als laatste kun je billenzalf opsmeren. Dit heeft een beschermende en verzorgende werking en zorgt ervoor dat de huid van je baby minder snel geïrriteerd raakt.
Vouw de schone luier uit en leg hem onder de billetjes van je baby. Vervolgens bevestig je de plakstrips. De achterkant moet daarbij net iets hoger dan de navel komen. Om te checken of de luier niet te strak zit, controleer je of er enige speling tussen de band van de luier en de buik van je baby zit. Controleer of het randje van de luier goed aan de buitenkant zit. Zo heb je minder kans op doorlekken. Wanneer je de schone luier aan hebt getrokken, kun je de romper vastmaken en je baby aankleden!
2. Badderen
De meeste baby’s vinden het heerlijk om in bad te gaan. De huid van een baby is zeer teer. Water en zeep drogen de huid uit. Een keer per week in bad is dus voldoende. Er zijn een aantal dingen waar je extra rekening mee moet houden.
Ten eerste de temperatuur van de kamer. Een baby krijgt het snel koud. Daarom wordt een kamertemperatuur tussen de 20 en 24 graden aangeraden. Ook moet het badwater de juiste temperatuur hebben. De ideale watertemperatuur is 37 graden. Gebruik hiervoor een thermometer. Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Leg de kleertjes alvast op de verwarming, zodat de baby van een warm badje naar warme kleertjes gaat.
Droog je kindje na het badderen goed af met een hydrofiele luier. Deze is zacht en dun, waardoor je goed tussen de huidplooien komt. Begin bij het hoofdje, daar verliest je baby de meeste warmte. Smeer je baby eventueel in met crème of lotion, geef hem een schone luier en trek zijn warme kleertjes aan!
3. Nageltjes vijlen
De nagels van je baby groeien snel en zijn vaak scherp. Wanneer je kindje nog geen drie maanden is, kun je de nageltjes het beste vijlen. De nagels zijn dan nog zo flexibel dat knippen ervoor kan zorgen dat ze dubbelklappen. Voor het vijlen gebruik je een kartonnen vijl. Pak een vingertje en druk je de huid naar beneden, zodat je goed bij de nagel kunt. Vijl altijd één kant op, zodat je scheurtjes voorkomt.
4. Oortjes en oogjes schoonmaken
Een baby kan last krijgen van afscheiding in de ogen. Dit kun je voorzichtig weghalen met een watje met gekookt water wat is afgekoeld. Strijk altijd van buiten naar binnen.
Van de oren kun je het best zoveel mogelijk afblijven. Wel kun je de buitenkant van de oren en de binnenkant van de oorschelp schoonmaken. Doe dit bijvoorbeeld met een watje met olie of water. Oorsmeer moet je gewoon laten zitten. Maak de gehoorgang zeker niet schoon met een wattenstaafje, dit kan tot infecties leiden.