Het is niet hip om met je vrienden in de kroeg te praten over verplichte seks, klaarkomen in een potje, met je benen wijd moeten in de beugels en het dagelijks toedienen van hormoonspuiten. Toch zijn er genoeg vrouwen die jankend op het toilet zitten met de zoveelste negatieve zwangerschapstest en die de ooievaar bij de buren het liefst eigenhandig uit de grond trekken.
In een samenleving waar alles maakbaar lijkt, is het vervullen van een kinderwens dat voor een op de zes vrouwen helaas niet. Iets wat vanzelfsprekend lijkt – het krijgen van een kind – wordt een traject van hoop en teleurstellingen. Vaak bieden de volgende behandelingen een uitkomst:
1. IUI
IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling wordt het zaad vlak voor de ovulatie in de baarmoeder gebracht.
2. IVF
Bij IVF worden met behulp van hormonen meerdere eicellen tot rijping gebracht. Deze worden, als ze groot genoeg zijn, met een holle naald ‘geoogst’ en in het laboratorium bevrucht. Enkele dagen later wordt het embryo in de baarmoeder geplaatst.
3. ICSI
Deze behandeling is gelijk aan IVF. In het laboratorium wordt echter per eicel één zaadcel geselecteerd die in de eicel wordt gespoten.
4. KID
Bij mannelijke onvruchtbaarheid kan de kinderwens soms toch vervuld worden door gebruik te maken van kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID). KID kan ook toegepast worden als de man een erfelijke ziekte heeft en die niet door wil geven aan zijn kind. Alleenstaande vrouwen en lesbische paren hebben door KID ook de mogelijkheid om kinderen te krijgen.
5. Eiceldonatie
Bij vrouwelijke onvruchtbaarheid kan de kinderwens soms toch vervuld worden door gebruik te maken van eicellen van een donor. Eiceldonatie is vergelijkbaar met spermadonatie (KID), maar de behandeling is een stuk ingrijpender voor de donor aangezien eicellen nu eenmaal moeilijker te verkrijgen zijn dan zaadcellen.
Geen garantie
Er kan dus veel. Maar helaas: de kans op succes is beslist niet gegarandeerd. Bij sommigen blijft de kinderwens onvervuld. Een groot verdriet, dat mensen vaak een leven lang, met ups en downs, met zich meedragen.
Weg met het taboe
Anno 2020 is bijna alles bespreekbaar. Een onvervulde kinderwens vaak niet. Het hangt samen met seks en intimiteit. De bladen staan er vol van, maar als het dichter bij huis komt, blijft het vaak stil. Er wordt braaf gewacht tot de test twee streepjes laat zien, of de 12-weken-echo geen reden tot zorg geeft. Miskramen en mislukte behandelingen worden in stilte gedragen. Wij willen af van dat taboe.
Mensen met een onvervulde kinderwens verdienen aandacht, een luisterend oor en steun. Aandacht voor de alomvattendheid van het moeilijk zwanger kunnen worden. Zoals de angst voor het intensieve behandeltraject, de niet te plannen ziekenhuisbezoekjes waarvoor ze moeten verzuimen, de uitkomst en de toekomst.
Freya is dé vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Wij geven mensen met een onvervulde kinderwens een stem, bieden informatie en faciliteren offline en online contact. Door goede connecties met de overheid, de medische wereld en andere relevante partijen zet Freya zich in voor kwaliteit en voor toegankelijkheid van zorg. We willen de onvervulde kinderwens bespreekbaar maken en inzicht geven in de impact van vruchtbaarheidsproblemen.
www.freya.nl