Skip to main content
Home » Vrouw & Gezondheid » Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker redt levens
Sponsored

In 2018 overleden 217 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Ongeveer honderd van hen hadden het waarschijnlijk overleefd als zij hadden meegedaan aan het bevolkingsonderzoek (BVO) naar deze ziekte.

Adriaan van den Brule

Dr. Adriaan van den Brule

“Er zijn meer dan honderd verschillende HPV-varianten”, vertelt klinisch moleculair bioloog dr. Adriaan van den Brule, werkzaam in het Jeroen Bosch ziekenhuis en Pathologie-DNA, één van de vijf HPV-BVO laboratoria in Nederland.

Bij deze screening blijkt dat ongeveer negen procent van hen een hoog risico HPV-infectie heeft

“Veertien daarvan kunnen uiteindelijk baarmoederhalskanker veroorzaken. Tegen de twee meest voorkomende varianten, type 16 en 18, is een vaccin ontwikkeld. In Nederland krijgen alle meisjes van 12 jaar een oproep voor het vaccinatieprogramma.”

“Van alle mensen is 80 tot 90 procent besmet of ooit besmet geweest met HPV. De meeste virusinfecties, maar niet alle, worden onschadelijk gemaakt door ons immuunsysteem. Daarom worden alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar periodiek opgeroepen voor het BVO voor het maken van een uitstrijkje. Bij deze screening blijkt dat ongeveer negen procent van hen een hoog risico HPV-infectie heeft.

Een te grote groep vrouwen, 30 tot 35 procent, neemt niet deel aan het BVO

Al deze vrouwen krijgen op het uitstrijkje een aanvullend onderzoek. De uitslag hiervan bepaalt of ze direct doorverwezen worden naar een gynaecoloog. Soms blijkt het kanker te zijn, maar veel vaker gaat het om een hele verre voorloper daarvan die zich in de meeste gevallen zelfs niet tot kanker zal ontwikkelen.”

“Een te grote groep vrouwen, 30 tot 35 procent, neemt niet deel aan het BVO. Dat is een gemiste kans. Het wel of niet meedoen aan het BVO kan het verschil zijn tussen leven en dood. Het is de enige manier om in een heel vroeg stadium baarmoederhalskanker te constateren.

Het wel of niet meedoen aan het BVO kan het verschil zijn tussen leven en dood

Op dit moment ligt de grens om mee te doen aan het BVO tussen de 30 en 60 jaar. Jongere vrouwen kunnen via de huisarts of de gynaecoloog een uitstrijkje laten maken en zich laten testen op eventuele voorstadia van baarmoederhalskanker. Dit wordt meestal gedaan bij gynaecologische klachten zoals bijvoorbeeld abnormaal bloedverlies.”

Meer weten? Op deze patiëntenwebsite lees je meer over baarmoederhalskanker.

Next article