Skip to main content
Home » Vruchtbaarheid & Zwangerschap » Anticonceptie op een andere manier
Vrouw en Gezondheid

Anticonceptie op een andere manier

Jonge vrouw kijkt lachend in de camera.
Jonge vrouw kijkt lachend in de camera.
Foto: Shutterstock

“De pil is niet zo veilig als werd gedacht. Voor sommige vrouwen is natuurlijke anticonceptie een oplossing”, zegt orthomoleculair gynaecoloog Anne-Mieke Omtzigt. Ze vertelt hoe het werkt.

“Pilgebruik kan de kans op borstkanker vergroten, bijdragen aan het ontstaan van trombose en leiden tot hoofdpijn, haaruitval en emotionele veranderingen.

Sommige vrouwen die de pil slikken hebben minder zin om te vrijen”, vertelt Anne-Mieke Omtzigt vanuit haar praktijk Vrouw & Klinieken. Ze ziet regelmatig vrouwen die geen hormonen meer in hun lichaam willen.

Natuurlijke anticonceptie

Zij kiezen voor natuurlijke anticonceptie zoals een koperspiraaltje of (vrouwen)condoom. Een andere optie is periodieke onthouding. Je hebt dan alleen onbeschermde seks op dagen waarop je niet vruchtbaar bent. Of dat het geval is, kun je achterhalen met speciale apps en ovulatietesten.

Al worden deze volgens Omtzigt meer geadviseerd als vrouwen wél zwanger willen worden. De temperatuurmethode, waarbij je je lichaamstemperatuur meet, helpt eveneens om te bepalen op welk punt in je cyclus je zit. Er bestaan ook apparaatjes die dit meten en berekenen.

Betrouwbaarheid

“Natuurlijke anticonceptie is niet voor iedereen de meest veilige manier. Het vereist omdenken: je bent niet beschermd maar leert juist je cyclus kennen en wanneer je vruchtbaar bent. Het meten en eventueel zelf uitrekenen vereist wat meer discipline.

Soms keert de oude seksdrive terug

Een regelmatige cyclus is zeker ook een voordeel. Apparaatjes die de temperatuur meten zijn meestal betrouwbaarder en nemen werk uit handen. Gegevens over je lichaamstemperatuur worden in de computer opgeslagen.”

Veel vrouwen vinden het fijn om zich bewuster te worden van hun cyclus. Dit bewustzijn kan helpen als ze zwanger willen worden. “Verder wordt het als prettig ervaren om niet meer ‘geleefd’ te worden door hormonen die de eisprong weg reguleren.

Soms keert de oude seksdrive terug. Daarbij raken vrouwen eventuele bijwerkingen van de chemische hormonen kwijt en zo ook de kans op problemen bij langdurig gebruik.”

Next article